Log in
A+ A A-

Ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή ψηφίσματος για την Παλαιστίνη

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος.

Το ψήφισμα ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης και οι βουλευτές δι” εγέρσεως το ενέκριναν ομοφώνως. Νωρίτερα είχαν υποδεχθεί με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η «σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία». Γίνεται επίκληση ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Παλαιστινιακό, ενώ παράλληλα εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, για την διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς και για την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή.

Για μεγαλειώδες βήμα του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο Μαχμούντ Αμπάς στην ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας, κάνοντας λόγο για «ένα γαμήλιο γεγονός μεταξύ Παλαιστινίων και Ελλήνων» που συμβολίζει το βάθος των ιστορικών, ανθρωπίνων σχέσεων που συνδέουν τους δύο λαούς.  «Μπορεί τα κόμματα της ελληνικής Βουλής να έχουν διαφορές και να διαφωνούν σε πολλά ζητήματα. Δεν υπήρχε όμως διαφωνία για την Παλαιστίνη. Απόδειξη αυτού αποτελεί το σημερινό ψήφισμα, που σημ,αίνει ότι όλοι ψηφίζουν υπέρ της αναγνώριθσης του παλαιστινιακού κράτους» υπογράμμισε ο κ. Αμπάς.

Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από την διεθνή κοινότητα και χαρακτήρισε τελευταία ευκαιρία την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το παλαιστινιακό.

Μάλιστα ο κ Αμπάς απηύθυνε έκκληση να μην μετατραπεί η πολιτική διένεξη με τους Ισραηλινούς σε θρησκευτική, γιατί αυτό θα δώσει όπως είπε έδαφος σε εξτρεμιστές και τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν να εκτρέψουν τη διένεξη από πολιτική σε οικονομική.

Η περιοχή μας βιώνει βία και τρομοκρατία, την οποία καταδικάζουμε τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης και ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το παλαιστινιακό ως πρόσχημα, καθώς είναι κατά οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατία και υπέρ του ειρηνικού αγώνα.
Θέλουμε ειρηνική διαπραγμάτευση, το όραμα των δυο κρατών που θα είναι αναγνωρισμένο από όλες στις χώρες του κόσμου να ζήσουμε σε ασφάλεια και σταθαερότητα.

Νωρίτερα, ο κ. Αμπάς, κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, εξέφρασε την ευαρέσκειά του παλαιστινιακού λαού για την αναγνώριση της ελληνικής Βουλής και πρόσθεσε πως «αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο δικό μας σπίτι, στον οίκο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας ευχαριστούμε πολύ και πρώτα ο Θεός θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα για την σύσφιξη των στενών σχέσεων  του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού».
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης δώρισε συλλογή με έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων ενώ ο κ. Αμπάς λεύκωμα από τους Ιερούς Ναούς Αναστάσεως και Γεννήσεως του Χριστού.