Log in
A+ A A-

Οι οκτώ αλλαγές στο ασφαλιστικό

Με την παρουσίαση της τελικής κυβερνητικής πρότασης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αλλά και την αποστολή της στους θεσμούς, ανοίγει σήμερα η αυλαία της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει διαδοχικές συναντήσεις στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους παραδώσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- βασίζεται σε οκτώ άξονες.

Ο υπουργός Εργασίας θα γίνει δεκτός στις 18.00 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ενημερώσει και στην συνέχεια το κυβερνητικό σχέδιο θα σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών μας, που αναμένονται εντός των επομένων ημερών στην Αθήνα.

Γ. Πλακιωτάκης: «Όχι» σε οποιαδήποτε μείωση συντάξεων

Μείωση των κύριων συντάξεων βλέπει η ΝΔ στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, τις οποίες παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι από την πρώτη ενημέρωση προκύπτει μείωση στις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους λόγω του μικρότερου βαθμού αναπλήρωσης σε σχέση με το νόμο 38/63. Παράγοντες της ΝΔ εμφανίζονται πλήρως επιφυλακτικοί για το εάν οι ρυθμίσεις δεν μειώνουν τις κύριες συντάξεις και για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ουσιαστικά διατηρείται μετονόμαζόμενη σε ρήτρα βιωσιμότητας ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα ταμείο για όλους τους φορείς. “Η ΝΔ είναι εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις, ή οποιασδήποτε αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές” ξεκαθάρισε εκ νέου ο κύριος Πλακιωτάκης και γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα παρουσιάσει αναλυτικά τις απόψεις του, αφού πρώτα μελετήσει το κείμενο των 170 σελίδων.

Στ. Θεοδωράκης: Δεν θα μετέχουμε σε συναντήσεις »έτσι… χωρίς πρόγραμμα»

Στη συζήτηση αρνήθηκε να συμμετάσχει το Ποτάμι, το οποίο θα παραλάβει μόνο την κυβερνητική πρόταση, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται στα Ιωάννινα. “Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης”, γράφει σε ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης. “Δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες με την κυβέρνηση ούτε προφανώς και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, δεν θα μετέχουμε, λοιπόν, σε συναντήσεις »έτσι…χωρίς πρόγραμμα», επειδή οι τύποι το επιβάλουν”, προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

Β. Λεβέντης: «Διαφωνούμε με την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό»

«Επιτακτική είναι η ανάγκη για οικουμενική κυβέρνηση», επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο κύριος Λεβέντης τόνισε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την κυβέρνηση και ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν τον έπεισε. Ανέφερε επίσης πως ο υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις συντάξεις και αναρωτήθηκε ο ίδιος «πώς μπορεί να συμβεί αυτό». Εκτίμησε ωστόσο, πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην πειράξει «τους βολεμένους» δηλαδή όσους λαμβάνουν συντάξεις ύψους χιλιάδων ευρώ. Από την πλευρά του ο κ Κατρούγκαλος ζήτησε την στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας το ασφαλιστικό «εθνικό θέμα».

Η ελληνική πρόταση, δεν αποτελεί και το τελικό νομοσχέδιο, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα λάβει οριστική μορφή μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή γύρω στις 25 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός πολέμου. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προαναγγείλει γενική απεργία και συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Βουλή.

Τα οκτώ σημεία

Η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει αλλαγές σε ορίζοντα τετραετίας, με την προστασία των κύριων συντάξεων από νέες περικοπές να παραμένει «κόκκινη γραμμή» και προβλέπει:
– Νέο τρόπο υπολογισμού για την κύρια σύνταξη, με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και με κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης.
– Προσωπική διαφορά, για να μη μειωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
– Εθνική σύνταξη 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδοτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
– Τελικό ποσό σύνταξης, το οποίο θα προκύπτει από το άθροισμα της εθνικής και της κύριας σύνταξης. Η κύρια σύνταξη εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργασιακού βίου, τα χρόνια εργασίας και το ποσοστό αναπλήρωσης.
– Επιβολή αυστηρότερου πλαφόν για  υψηλές συντάξεις.
– Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία, χωρίς να απαιτηθεί νέα μείωση συντάξεων. Εναλλακτικά ή και παράλληλα, επιβολή τέλους υπέρ του ασφαλιστικού στις τραπεζικές συναλλαγές
-Για τις επικουρικές συντάξεις, προβλέπεται η προστασία ποσού έως 170 ευρώ. Από το ποσό αυτό και πάνω, θα υπάρξουν κλιμακούμενες μειώσεις έως και 20%.
– Ένα ταμείο ασφάλισης για όλους, με κορμό το ΙΚΑ, ενιαίους κανόνες υπολογισμού των εισφορών και παροχής σύνταξης.