Log in
A+ A A-

Στη Γερμανία ο ΠτΔ

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για διήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από σχετική πρόσκληση του Γερμανού ομολόγου του, Γιόαχιμ Γκάουκ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα.

Το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ (16.30) στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνέντευξη του στην Suddeutsche Zeitung o κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζει την πορεία της Άγκελα Μέρκελ θαρραλέα, ενώ σημειώνει ότι «η κ. Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με βασικό θέμα τόσο την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος όσο και αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης, παρουσία μάλιστα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.