Log in
A+ A A-

Στο «τραπέζι» οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων

Στις 10.30 το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες της ειδικής τεχνικής επιτροπής για τον προσδιορισμό του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.

Το πρώτο ραντεβού έγινε με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων. Ακολούθησει στις 12.30 το μεσημέρι η συνάντηση με εκπροσώπους των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η επιβάρυνση δεν πρέπει να έχει δημευτικό αποτέλεσμα, αλλά την εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς, θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου και εξασφάλισε την υποστήριξή τους.

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει η «μαύρη» εργασία και η εισφοροδιαφυγή με την κυβέρνηση να μελετά -σύμφωνα με το Έθνος- νέα κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με το εάν διαπιστώνεται υποτροπή από τον συγκεκριμένο εργοδότη. Το ύψος του προστίμου για αδήλωτη εργασία θα ξεκινά από 3.500 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την παράβαση.

Παράλληλα, εξετάζονται τα κίνητρα που θα δίνονται στον εργοδότη προκειμένου να ασφαλίσει το σύνολο του προσωπικού του.