Log in
A+ A A-

Η Βουλή τίμησε τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες και Ήρωες του Ολοκαυτώματος

Με τιμώμενα πρόσωπα τους Έλληνες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τηρώντας ενός λεπτού σιγή για όσους χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, η Βουλή πραγματοποίησε νωρίτερα ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια, με αφορμή την Ημέρα μνήμης των Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Για πρωτοβουλία που αποτελεί τιμή για το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα συμμετάσχει σε χορηγία μόνιμου μνημειακού χώρου στο Άουσβιτς για τα θύματα των Ελλήνων Εβραίων που άφησαν τη ζωή τους εκεί.

Για μεγάλη γενοκτονία έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι η ιστορική της ιδιαιτερότητα έγκειται στη ναζιστική βούληση να αφανιστούν οι Εβραίοι από το πρόσωπο της γης, ενώ επεσήμανε ότι δυστυχώς ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός κάνουν ξανά την εμφάνιση τους στην Ευρώπη.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους Έλληνες αντισημίτες που αμφισβητούν την θυσία των Ελλήνων Εβραίων, λέγοντας ότι το αίμα των Ελλήνων Εβραίων χύθηκε για την ελευθερία της Ελλάδας,όπως και των άλλων πολιτών που έπραξαν το ίδιο, όταν η πατρίδα το χρειάστηκε.

Μάλιστα,ο κ Φίλης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας για να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη και να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές να κατανοήσουν την σημασία του Ολοκαυτώματος, διοργανώνει σεμινάρια κάθε χρόνο για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, υποστηρίζει την επίσκεψη μαθητών στο Άουσβιτς και πραγματοποίησε το 2015 για πρώτη φορά διαγωνισμό με θέμα το Ολοκαύτωμα, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2007 εξέδωσε εγκύκλιο για την ημέρα μνήμης που διαβάζετε σήμερα.

Η27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε -με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004-  ως ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και για όσους με θάρρος και αυταπάρνηση έσωσαν συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Την επόμενη χρονιά, στις 2 Νοεμβρίου 2005,  η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 27ηΙανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.