Συναντήσεις Μητσοτάκη με Σουλτς, Ντάισενμπλουμ, Γιουνκέρ και Μέρκελ
- Written by E.Tsiliopoulos
Το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα, είναι στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Σύντομη συνάντηση με Γερούν Ντάισενμπλουμ
Σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισενμπλουμ, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Ντάισεμπλουμ πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν θα ευκαιρεί ώστε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο. Ο κ. Ντάισενμπλουμ απάντησε θετικά και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν ισχύει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν απευθείας οι δύο τους.
Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς είναι εύλογο το ενδιαφέρον για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και παραινέσεις κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης ενώ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, είναι κάθετα αντίθετος στην λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, τα οποία θεωρεί ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος και αντιπαραγωγική και αυτή τη θέση θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και δοκιμάζει τις αξίες και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.
Όσον αφορά την αξιολόγηση, θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσής της, ωστόσο η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία «δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα». Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης.
Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την Αγγελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Σήμερα μετά τον κ. Σούλτς θα δεί την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών του κ. Μητσοτάκη
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου
10:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz.
12:30: Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.
13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker.
13:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt.
16:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici.
17:00: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis.
17:30: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα κ. Jyrki Katainen.
18:00: Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu.
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου
10.00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul.
12: Συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager.
13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ.
κ. Manfred Weber.
Latest from E.Tsiliopoulos
- PSEKA demarche to Congress and White House for Turkish F-16s
- Former SYRIZA minister protests against war in Iran with portrait of Khamenei
- Reactions in Congress regarding Turkish F-16s in occupied territories
- The Roma family with the golden sovereigns declared zero taxable income, owned villas and luxury cars
- Polish national arrested on espionage charges on Crete