Log in
A+ A A-

Το σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές στις συντάξεις

Σε δραστική μείωση του συνολικού εισοδήματος των συνταξιούχων οδηγούν τα μέτρα που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο της περικοπής κύριων συντάξεων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε μειώσεις κύριων συντάξεων και σε νέο σχέδιο έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εργασίας έχει κατηγορηματικά και κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Ωστόσο, το τρίτο Μνημόνιο, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ ευρώ για το 2016 και κατά 2,25 δισ ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.

Με αυτό το δεδομένο, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν παράπλευρους τρόπους ώστε να ανταποκριθούν στην μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται και σε συνδυασμό με μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί, προβλέπει:

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων από από 2 – 29% για ποσά άνω των 170 ευρώ.Όπως υπολογίζεται, θα εξοικονομηθούν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
-Περαιτέρω μείωση του πλαφόν για το ανώτερο ποσό των συντάξεων, ώστε να μην υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ για μία σύνταξη και τα 2.500 ευρώ για άθροισμα συντάξεων από διαφορετικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στο σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου το συγκεκριμένο όριο προσδιορίζεται στα 2.300 και στα 3.072 ευρώ, αντίστοιχα. Εκτιμώμενο όφελος της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
-Μείωση των μερισμάτων του Δημοσίου, από 30 έως και 50% κατά περίπτωση.
-Αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%: Εκτιμάται ότι θα προκύψει όφελος 532,5 εκατ ευρώ το 2016.
-Επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις με προσδοκώμενο όφελος 178 εκατ ευρώ.
-Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ. Υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η δαπάνη καταβολής τους, έως 77,9 εκατ ευρώ.
-Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ. Με στόχο να υπάρξει μείωση στα καταβαλλόμενα εφάπαξ, με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά. Υπολογίζεται ότι η δαπάνη θα μειωθεί κατά 86,9 εκατ ευρώ, το τρέχον έτος.
-Σταδιακή αύξηση εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.
-Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Το όφελος από την εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης, που προβλέπει ότι από τον Μάρτιο θα κοπεί το ΕΚΑΣ στο 20% των «προνομιούχων δικαιούχων», υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 223 εκατ ευρώ.