Log in
A+ A A-

Συνεδριάζει σήμερα το EuroWorking Group

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG), κατά την οποία θα αποτιμηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας – δανειστών.

Η σημερινή συνεδρίαση θα κρίνει εν πολλοίς την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα και το χρόνο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αν και  κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη των πιστωτών μας εκτιμούν ότι η επιστροφή του κουαρτέτου θα γίνει μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή πριν τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, η ολοκλήρωσή της προσκρούει στα «ανοιχτά» θέματα του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού κενού και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αλλά κια των διαφορετικών γραμμών μεταξύ των θεσμών καθώς ΔΝΤ και Κομισιόν συνεχίζουν να διαφωνούν στις προσεγγίσεις του για τα μείζονα θέματα της αξιολόγησης.

Το Ταμείο παραμένει στη «σκληρή» γραμμή της ανάγκης για υιοθέτηση πολλών μέτρων και περικοπών στις συντάξεις, ενώ η ΕΕ θεωρεί ότι τα νέα μέτρα μπορούν να είναι λιγότερα και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ηπιότερες σε σχέση με αυτές που προτείνει το ΔΝΤ.

Η τροπή που θα έχει η διαμάχη Κομισιόν – ΔΝΤ και στη συνέχεια Αθήνας – δανειστών θα διαφανεί στο σημερινό EWG, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη. Οι ίδιοι πάντως, κρατούν μικρό καλάθι καθώς αναφέρουν ότι το Ταμείο δείχνει ανυποχώρητο από τις θέσεις του αυτή τη στιγμή.