Log in
A+ A A-

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το προσφυγικό στη Βουλή

Υπό το βάρος των εσωκομματικών διαφωνιών κυρίως απο το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και την Πρωτοβουλία μελών του ΣΥΡΙΖΑ «53+», η οποία πάντως έχει διευκρινίσει ότι, δεν πρόκειται να δώσει αρνητική ψήφο, συζητείται και ψηφίζεται αργά το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το προσφυγικό ζήτημα.

Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν είναι ασφυκτικά δεδομένου ότι, από τη Δευτέρα 4 Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία.

“Το νομοσχέδιο δεν είναι λύση, αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη λύση τόνισε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας. Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι “υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία υπό τις επικρατούσες συνθήκες γιατί δημιουργείται ένας μικρός, αλλά νόμιμος δρόμος στους πρόσφυγες για την Ευρώπη”, ενώ για την Τουρκία είπε ότι “είμαστε δύσπιστοι καθώς η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά και περιμένουμε κάθε μέρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ”. Διαβεβαίωσε δε, ότι το αίσχος στην Ειδομένη και στο λιμάνι του Πειραιά θα σταματήσει, αλλά χρειάζεται χρόνος και οργάνωση, ενώ για τις ΜΚΟ είπε ότι δημιουργείται μητρώο όλων αυτών των οργανώσεων, ώστε να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους, το οποίο θα ορίσει που και πως θα δραστηριοποιούνται. Τέλος απευθυνόμενος προς το εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ Μουζάλας υποστήριξε ότι ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας περί δήθεν καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως εμείς θα τα προστατέψουμε με κάθε τρόπο τηρώντας αυτά που προβλέπει το διεθνές δίκαιο και η συνθήκη της Γενεύης.

«Κανένα πάρτι εκατομμυρίων στην πλάτη των προσφύγων δεν θα επιτραπεί από τη ΝΔ», ξεκαθάρισε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η χώρα μας λειτουργώντας ακραία ρουσφετολογικά να βρεθεί με μια καταδικαστική απόφαση στο κεφάλι από την ΕΕ για κακή διαχείριση κονδυλίων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο και όλες εκείνες τις διατάξεις που – όπως είπε – βοηθούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις χαοτικές πολιτικές της. «Μας ζητάτε να γίνουμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα μπίζνας», είπε ο κύριος Κικίλιας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πλέον το δημόσιο χρήμα θα διανέμεται σε λίγους, υμετέρους.

Προσχηματικά χαρακτήρισε τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης λέγοντας ότι, η κυβέρνηση φτιάχνει μια νέα γραφειοκρατία και σε λίγο καιρό οι συντονιστές θα είναι περισσότεροι από τους συντονιζόμενους. Διευκρίνισε δε, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάποια άρθρα θα τα ψηφίσει και κάποια άλλα όχι.

Η Διαμάντω Μανωλάκου εκ μέρους του ΚΚΕ παρατήρησε ότι, το νομοσχέδιο κάνει κανόνα την κράτηση των αιτούντων άσυλο και αποσαφήνισε ότι το κόμμα της θα το καταψηφίσει. Η κ. Μανωλάκου προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κυβέρνηση και κάλεσε όλα τα κόμματα «να κηρύξουν νέο ανένδοτο κατά των δήθεν δημοκρατών που λυμαίνονται τον τόπο μας». Να ανακαλέσει αμέσως τον κάλεσε ο Σωκράτης Φάμελος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με τον κύριο Φωτήλα να απαντά: «Μπορεί ο κύριος συνάδελφος να μου κάνει μήνυση».