Log in
A+ A A-

Δημόσια διαφωνία Ευρώπης-ΔΝΤ για το ελληνικό πλεόνασμα

Η για πρώτη φορά ανοιχτή και δημόσια αμφισβήτηση από την Κριστίν Λαγκάρντ του στόχου για 3,5% πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα συνιστά άλλη μία ένδειξη ότι το Ταμείο θέτει υπό γενικότερη αμφισβήτηση το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι δρομολογώντας την αναθεώρησή ή ενδεχομένως και την αντικατάστασή του από ένα συμπληρωματικό ή νέο πρόγραμμα, το οποίο-σημειωτέον- είναι κάτι που αναφέρεται ως πιθανότητα στις πρόσφατες εκθέσεις που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη και σύνθετη απ᾽ό,τι απλά δείχνει και εκτείνεται πέραν αυτού που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ζητούμενο, δηλαδή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παγωμένο το κλίμα ΕΕ-ΔΝΤ

Μετά τη νέα τοποθέτηση Λαγκάρντ που δείχνει προς τους Ευρωπαίους την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους καλώντας τους να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα επί ρεαλιστικών εκτιμήσεων και αληθινών αριθμών, όπως η ίδια τόνισε, το κλίμα στις σχέσεις του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει να είναι παγωμένο.

Αυτό φάνηκε από την ψυχρότητα με την οποία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την Κριστίν Λαγκάρντ στην τετ-α-τετ τυχαία συνάντησή τους στους διαδρόμους του ΔΝΤ λίγη ώρα μετά τις σχετικές δηλώσεις της γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Η κα Λαγκάρντ στην σύντομη συζήτηση που είχε με τον κ. Μοσκοβισί προσπάθησε να σπάσει τον πάγο και μιλώντας του στα γαλλικά του ζήτησε να βρεθούνε για φαγητό μόνον οι δυο τους. "Μόνον εγώ κι εσύ" του είπε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι η συνάντηση Λαγκάρντ-Μοσκοβισί θα πραγματοποιηθεί με μενού προφανώς την Ελλάδα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί
Η Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί
Την ίδια ώρα σε συνομιλία του TheToc με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων υποδήλωσε εμμέσως πλην σαφώς από την στάση του εκνευρισμό ερωτηθείς σχετικά με την αμφισβήτηση της Κριστίν Λαγκάρντ περί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και συνεχιζόμενες ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πιθανή μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Λαγκάρντ: Το πως θα συμμετάσχουμε εξαρτάται από τις δεσμεύσεις

Το απόγευμα της Πέμπτης η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανήλθε πάντως στο θέμα του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας με νόημα πως η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ σε αυτό θα εξαρτηθεί από την αναδιοργάνωση του πακέτου διάσωσης. Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει την τρόικα, αλλά η συμμετοχή του θα μπορούσε να διαφέρει ανάλογα με το πως θα αναδιοργανωθεί το πακέτο διάσωσης, είπε η κ. Λαγκάρντ. «Δεν θα αποχωρήσουμε. Η μορφή της συμμετοχής μας εξαρτάται από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ, η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά και κούρεμα. Το ΔΝΤ είναι ανοιχτό σε μια παράταση των ωριμάνσεων, μια αναβολή πληρωμών ή μια μείωση επιτοκίων, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Ντάισελμπλουμ: Έχει άδικο η Λαγκάρντ για το πλεόνασμα

Νωρίτερα, στην αμφισβήτηση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% από την κ. Λαγκάρντ είχε απαντήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απαιτεί ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων και είναι μη ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμα ο κ. Ντάισελμπλουμ ουσιαστικά έριξε πίσω το «μπαλάκι» στην γενική διευθύντρια του Ταμείου, σημειώνοντας πως «ο στόχος του 3,5% πράγματι απαιτεί ηρωικές προσπάθειες, αλλά είναι εφικτός». Την ίδια στιγμή τόνισε πως το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις Αθήνας-Θεσμών είναι η συμφωνία του καλοκαιριού.

Handelsblatt: Συνάντηση Λαγκάρντ-Γιούνκερ για το ελληνικό χρέος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αντικείμενο της συνάντησης είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημεριδας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

thetoc.gr