Log in
A+ A A-

Προσπάθειες για σύγκληση Eurogroup

Πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – πιστωτών αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Πολ Γιούνκερ.

 Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον  Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιούνκερ μετέφερε  στον Έλληνα πρωθυπουργό την πρόθεσή του να καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ, στη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, εξέφρασε απόψεις αντίστοιχες με τη χθεσινή  παρέμβασή του. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. χαρακτήρισε   παράλογη και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Επίσης, είχε δηλώσει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εφεδρικό πακέτο και χρέος αρμοδιότητα του Eurogroup

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέρει ότι το ζήτημα του εφεδρικού πακέτου μέτρων, θα πρέπει να τεθεί και να αποφασίσει σχετικά το Eurogroup. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, για το θέμα αυτό όπως και το ζήτημα του χρέους, θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς όπως επισημαίνει «ξεπερνά» τις αρμοδιότητες της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι οι αρμοδιότητες του κουαρτέτου «ολοκληρώνονται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων».