Log in
A+ A A-

Δευτέρα 9 Μαΐου το Eurogroup

Για τις 9 Μαΐου «κλείδωσε» η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπουμ, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το χρονικό περιθώριο δίνεται προκειμένου να υπάρχει χρόνος στις διαβουλεύσεις, καθώς στη συνεδρίαση θα συμπεριληφθεί και η συζήτηση για το χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρόεδρος του Eurogroup δεν αποκλείεται να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιον ενώ ο κ Τσίπρας είχε επικοινωνία και με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και ευελιξία από όλες τις πλευρές.

Πιο κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, η οποία θα περιλαμβάνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων καθώς και τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Σε κοινή δήλωση από  Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κι ενώ οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναχώρησαν από την Αθήνα αναφέρεται ότι:

«Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των θεσμών.

Τη θέση της Κομισιόν ότι η ελληνική κυβέρνηση δνε χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν χρειάζεται μια λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας.«Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά και να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Υπενθύμισε δε, πως η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.
«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης όπως και η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΒάλντις Ντομπρόβσκις.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην Bild, και τονίζει ότι οι δυσκολίες της χώρας έχουν μικρή σχέση με το νόμισμα και πως οι μεταρρυθίσεις θα ήταν ούτως ή άλλως αναγκαίες.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς, καλεί τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει στην ανάπτυξη», έγραψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του, δήλωσε ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται».