Log in
A+ A A-

Ο πρωθυπουργός κεντρικός ομιλητής στη Γ.Σ του ΣΕΤΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει ο τουριστικός κλάδος την αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Γ.Σ του ΣΕΤΕ, σε μια συγκυρία όπου το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και καταλύματα προκαλεί μπαράζ αντιδράσεων αλλά και ανησυχίας για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος.

Ήδη ξενοδόχοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία παρατηρείται ανάσχεση του ρυθμού κρατήσεων σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας με εξαίρεση το Ιόνιο.
Η αποψινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είναι η πρώτη εμφάνιση του, μπροστά σε ένα κλάδο που έχει δει τη φορολογία του να εκτοξεύεται σε λίγους μήνες δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τις γειτονικές χώρες.

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί με ρητορική πανηγυρισμού να καταδείξει ότι η συμφωνία στο Eurogroup ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις της Αθήνας κι ανοίγει σοβαρές προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη ρύθμιση του χρέους, ωστόσο θα πρέπει να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους για την βιωσιμότητα της συμφωνίας. Ιδιαίτερα τον κλάδο που κρατάει ζωντανή σχεδόν τη μισή Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο ΣΕΤΕ θα πρέπει να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής στον κλάδο που εισφέρει 15 δις άμεσα έσοδα στην εθνική οικονομία κατά έτος. Να απαντήσει στο γιατί «φορολογεί» ό,τι κινείται και να δώσει εξηγήσεις πειστικές για το σχέδιο αντιμετώπισης της «μαύρης» οικονομίας στον τομέα.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη Γ.Σ. του ΣΕΤΕ, για να στείλει θετικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ αλλά και τον κόσμο του τουρισμού. Πολύ περισσότερο, καθώς τώρα έχει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές «πακέτο», στο οποίο περιλαμβάνονται το πακέτο Γιουνκέρ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα τουριστικών επενδύσεων, το νέο ΕΣΠΑ, μέτρα για βίζες-εξπρές για Ρώσους τουρίστες αλλά και τα θετικά μηνύματα από το ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τον τουρισμό που διοργανώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα και προκύπτει ότι πάνω από 1 εκ Ρώσοι τουρίστες θα επιλέξουν φέτος την Ελλάδα για τις διακοπές τους.