Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ Ιανουάριος – Απρίκιος 2016
- Written by E.Tsiliopoulos
Με γερό τσεκούρι στις δαπάνες το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.376 δις ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.103 δις ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 566 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2016.
Ωστόσο, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 494 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 510 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2.284 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15.674 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 488 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.107 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 978 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 62 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (916 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.567 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 813 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.177 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 412 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.165 εκατ. ευρώ μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 44 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Απριλίου 2016 ανήλθαν σε 216 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 73 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (143 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2016 ανήλθαν στα 16.167 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.279 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.446 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15.249 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2.077 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.817 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 255 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 78 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 98 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 15 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 919 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 201 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.547 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 531 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.886 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 653 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 339 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 121 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Tagged under
Related items
-
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,779 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο 7μηνο του έτους
-
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,463 δισ. το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2019
-
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το 2018
-
Στα 4,6 δισ.ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
-
Νέα βόμβα:Το ΔΝΤ αμφισβητεί το πλεόνασμα του 2015
Latest from E.Tsiliopoulos
- British Museum Chair Osborne says talks on a deal on the Parthenon Sculptures will continue
- 2nd Int'l Forum on Women's Entrepreneurship
- PM Mitsotakis to Bloomberg: I want to preserve the good relations with Britain
- Acropolis Museum vs Sunak: "Culture is not only antiquities, but also behavior"
- "Work From Greece" visits Greek destinations