Log in
A+ A A-

Στην σύνοδο των G7 το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την σύνοδο των χωρών του G 7 που διεξάγεται στην Ιαπωνία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουντ  Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου καθώς σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους της χώρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Στην ιαπωνική πόλη Σεντάι και την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί η προσπάθεια για ρύθμιση του ελληνικού χρέους ενώ βεβαίως στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων κεντρικό ρόλο έχει η Γερμανία.

Το θέμα όμως ετέθη ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει σήμερα – λίγα μόλις 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης – ότι μειώνονται οι διαφορές ως προς τους τρόπους αναδιάρθρωσής του και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τάσσεται για ακόμη μια φορά «υπέρ» της ελάφρυνσής του.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους της χώρας, στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου,  «Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Νταίσελμπλουμ στο δίκτυο CNBC .

Χωρίς να κατονομάζει κάποιον, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο», βοηθώντας να υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες.

«Αυτό το χρόνο ή τον επόμενο, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε έναν αριθμό επιλογών που μπορούμε να εξετάσουμε αναφορικά με την ωρίμανση του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια. Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές στα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν την πρόοδο της Αθήνας για το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας των 86 δισ. ευρώ, καθώς και την πιθανότητα χορήγησης ελάφρυνσης του χρέους, έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να είναι ευέλικτοι στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς θα βάλουν το χρέος της Ελλάδας σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι.  Ο κ.Λιου προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις σε μια συνάντησή του με τον Νταισενμπλουμ στο περιθώριο ενός συνεδρίου της G7 στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της για να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά, μέσω σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

Επίσης, ο Λιου συζήτησε την πρόοδο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της οικονομίας για την Ελλάδα.