Log in
A+ A A-

Διπλή ψυχρολουσία από Ντράγκι και EuroWorking Group

Την ψήφιση και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων περιμένουν οι Θεσμοί πριν δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ προς την Ελλάδα αλλά και επαναφορά του waiver εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ντράγκι: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά το waiver

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της επικαιρότητας την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν αποφασίστηκε ότι θα γίνονται ξανά δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι έγινε απλώς μια παρουσίαση και τόνισε «Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσει για την επαναφορά του waiver όταν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα».

Τηρώντας κατά γράμμα τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα έως τώρα ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα ληφθούν μετά το συμβούλιο του ESM. Η Τράπεζα είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετές ημέρες ότι η επαναφορά του waiver θα γινόταν αμέσως μόλις ολοκληρωνόταν η αξιολόγηση, δηλαδή πρακτικά όταν το ΔΣ του ESM θα έδινε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Τη Δευτέρα το Euro Working Group

Στο μεταξύ, η αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αναβάλλεται για τη Δευτέρα καθώς οι δανειστές επιμένουν να ψηφιστούν σήμερα στην Βουλής οι τροπολογίες με τις «ουρές» των τελευταίων προαπαιτούμενων (κόκκινα δάνεια, ειδικά μισθολόγια, ΕΝΦΙΑ, κόφτης), διορθώνοντας το πολυνομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί πριν από περίπου 10 ημέρες.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα θα γίνει η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών που θα διαπιστώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα δώσει το πράσινο φως για ένα νέο Eurogroup. Η ίδια πηγή τονίζει ότι έως τότε θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή και να έχει υπάρξει θετική εισήγηση των θεσμών προς το ΕWG.

Εφόσον διαπιστωθεί η υιοθέτηση των περίπου 150 προαπαιτουμένων θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ο ESM να εκταμιεύσει την δόση των 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος προσδιόρισε χθες χρονικά για τις 15 Ιουνίου.

thetoc.gr