Log in
A+ A A-

Το Σύνταγμα και η άμεση εκλογή Προέδρου «μπερδεύουν» τη ΝΔ

Έντονες εσωτερικές τριβές προκαλεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και αναμένεται, όπως προβλέπουν έμπειρα στελέχη, να δοκιμάσει τις αντοχές της Κ.Ο.

 

Η πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή από το λαό είναι μη αποδεκτή από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο όμως διαφωνούν οι πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Επίτροπος και πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ήδη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, δηλώνοντας, στην προ ημερών συνέντευξή του στο Σκάι, ότι είναι αρνητικός στην απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, αλλά και αντιτίθεται, με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της προεδρίας της Δημοκρατίας κατά το πρότυπο του συντάγματος του 1975, μια κίνηση που ήταν και μήνυμα κυρίως προς τον Δ. Αβραμόπουλο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τάσσεται κατά της απευθείας εκλογής προέδρου από το λαό διότι όπως λέει σε συνομιλητές του εάν υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος πόλος εξουσίας που θα δρα αυτόνομα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Το μόνο σημείο που συζητεί η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. είναι να αποσυνδεθεί η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της βουλής σε συνδυασμό με «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Ανάδειξη Προέδρου μέσω εκλεκτόρων

Στο παρασκήνιο αρκετοί βουλευτές που αναμένεται να τοποθετηθούν δημόσια τις επόμενες ημέρες υπέρ της εκλογής από το λαό, καταλογίζουν σπουδή στον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση, τις θέσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση μέσα στις οποίες υπήρχε και η άρνηση για απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Μάλιστα, τα ίδια στελέχη της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις εσωκομματικές του 2009 είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής του προέδρου της ΝΔ από το λαό», αλλά πλέον σύμφωνα και με πληροφορίες υιοθετεί την άποψη για εκλογή, όχι από τη Βουλή, αλλά από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Η παρέμβαση Αβραμόπουλο

Στο ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι παρενέβη ο Δ. Αβραμόπουλος επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2011 για απευθείας εκλογή από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975. «Η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στην θεσμική τάξη της χώρας. Ο πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας» τονίζει.

Η επιλογή του να παρέμβει προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, διότι ο ίδιος από την ημέρα που μετέβη στις Βρυξέλλες και τοποθετήθηκε Επίτροπος δεν είχε κάνει καμία παρέμβαση για τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και πολλοί λένε ότι θέτει τις βάσεις να επιστρέψει, έχοντας κατά νου την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μένει να φθάσει έως το τέλος, διότι όπως λένε πικρόχολα πολλοί, συνήθως ξεκινάει με ορμή την προσπάθεια και μένει στη μέση, όπως π.χ. έκανε με την ίδρυση του ΚΕΠ και με την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Ν.Δ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι θετικά για την εκλογή του Προέδρου από το λαό τάσσεται και η Ντ. Μπακογιάννη που έσπευσε να το δηλώσει δημόσια ταυτόχρονα με τον Δ. Αβραμόπουλο, μπαίνοντας σφήνα στην όποια συζήτηση γίνεται και τασσόμενη ουσιαστικά με τον Κ. Καραμανλή που έχει την ίδια άποψη, ενώ πολλοί θυμίζουν ότι και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει την ίδια άποψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι Καραμανλικοί

Η στάση του Κ. Καραμανλή έχει ιδιαίτερη σημασία για τα μελλούμενα, διότι είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Δημοκρατίας γιατί πίστευε και πιστεύει και θα το «υπηρετήσει με πάθος»« σύμφωνα με συνομιλητές του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να εκλέγεται από το λαό και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Κ. Καραμανλής τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό και «υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε ο ρόλος του να είναι πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός και να μην εξαντλείται στην παρουσία του σε εορταστικές εκδηλώσεις και εθνικές παρελάσεις, να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό σε ειδικές περιπτώσεις και επίσης να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».

Τι σημαίνει αυτό; Πολλοί εκτιμούν ότι μια αλλαγή των αρμοδιοτήτων και του τρόπου εκλογής καθιστά ελκυστική για τον Κ. Καραμανλή την Προεδρία της Δημοκρατίας, ένα αξίωμα που αρνήθηκε όταν του προτάθηκε από τον Αλ. Τσίπρα που θα τον ήθελε μελλοντικά σε αυτή τη θέση.

Σε αυτό το παιχνίδι μπήκε και ο Αντ. Σαμαράς που επιμένει ότι δικαιώνεται πολιτικά με όσα συμβαίνουν και λέγεται ότι η δικαιώσή του περνάει μέσα και από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το Μάιο του 2014, σε ανύποπτη στιγμή, ανέφερε στα πλαίσια της παρουσίασης των προτάσεων της ΝΔ για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Προτείνουμε την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυσης του ρόλου του».

Τότε ουδείς είχε δώσει σημασία γιατί έθετε το επίμαχο θέμα στην συνταγματική ατζέντα, αλλά οι μυημένοι λένε ότι επειδή πίστευε ότι θα έχανε στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να διαμορφώσει τις συνθήκες και το κλίμα για την παραμονή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά όχι στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, συζητείται εσχάτως, ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός εκμυστηρεύτηκε σε ομήγυρη ότι επιθυμούσε να είναι η πρόταση της ΝΔ για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό θα ήταν μια κίνηση αναγνώρισης της πολιτικής του και ουσιαστικά δικαίωσής του.

Συγκρότηση επιτροπής

Την ίδια στιγμή που το εσωκομματικό πεδίο...παίρνει φωτιά, η Ν.Δ. τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, υπό τον Κώστα Τασούλα, τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της πρότασής της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλ. πριν από την επίσημη παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης που έχει οριστεί για τις 24 Ιουλίου, κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να την ανακοινώσει και να την θέσει στο δημόσιο διάλογο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο με την επίσκεψή του και συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει πολλές συσκέψεις τελευταία για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ήταν ενδιαφέρουσα και η προ ημερών παρουσία σε μια από αυτές του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ν.Δ. εμφανίζεται ανοικτή σε ιδέες, απόψεις και θέσεις πολιτών, φορέων και ακαδημαϊκών και βλέπει πολύ θετικά ένα σημαντικό τμήμα των προτάσεων της «ομάδας» που αποτελούν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγής Βουρλούμης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Γιάννης Κτιστάκις, Στέφανος Μάνος και Φίλιππος Σπυρόπουλος για ένα νέο καινοτόμο Σύνταγμα, όπως λένε.

Το προσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε διάλογο με την Κ.Ο., αλλά και ευρύτερα, με στόχο τον εμπλουτισμό του και θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση τμήματος των «καραμανλικών» που έχουν διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (επιθυμούν να εκλέγεται από το λαό) και το θέμα των αρμοδιοτήτων του.

Οι γαλάζιες προτάσεις

Το πλαίσιο των προτάσεων της Ν.Δ. θα έχει τις εξής βασικές αρχές:

1. Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

2. Αναβάθμιση της Βουλής απεμπλέκοντάς την από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της (κατάργηση άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών). Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων, με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

3. Εκσυγχρονισμός των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

4. Αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει τον τρόπο εκλογής του (μιλάνε για ειδικό εκλεκτορικό σώμα) και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής. Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

6. Να απομονώνει την Κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία, χωρίς συμμετοχή στην επιλογή δικαστών και με ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών

7. Να καταργεί το μονοπώλιο της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ριζική τροποποίηση του άρθρου 16

8. Να είναι ευέλικτο και να αναθεωρείται με διαδικασία απλούστερη

9. Να είναι λιτό με κατάργηση όλων των περιττών και δύστοκων διατάξεων που δεσμεύουν χωρίς να εισφέρουν στη συνταγματική αντοχή.

thetoc.gr