Log in
A+ A A-

Αισιοδοξία για στήριξη από τις ΗΠΑ

Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα στα τρία βασικά ανοικτά μέτωπα (χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό) εκφράζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετά την συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην έδρα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες τόνισε ότι πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, απευθυνόμενος στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η κατάσταση δεν σημειώνει την ίδια πρόοδο στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος.

«Θέλουμε μια λύση οποία θα είναι καλή όχι μόνο στα ποσοτικά της, αλλά και στην ώρα της», ήταν η θέση του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ, επισημαίνοντας στον κ. Μπάιντεν ότι θα πρέπει να αποφασίσει εγκαίρως ποια θα είναι η στάση του και κατά πόσο θα αποφασίσει να μείνει ή να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η πιο δυσκολη αξιολογηση, που ήταν η πρώτη, έληξε κανονικά και η συμφωνία εφαρμόζεται, αλλά υπάρχει αμφιβολία σε σχέση με το χρέος.

Πάντως, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν «κούνησε το δάκτυλο» στην Ελλάδα, ζητώντας, παράλληλα με την προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους, να υιοθετηθεί πλήρως η ατζέντα του ΔΝΤ. Παρόλα αυτά, δεν τοποθετήθηκε εάν το Ταμείο θα πρέπει να μείνει στο πρόγραμμα, ούτε επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, δηλαδή πως θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος πριν το τέλος του χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ PLAN B ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

«Αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στο προσφυγικό, συγχαίροντας τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του σε αυτό το ζήτημα.
Απευθυνόμενος στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να εφαρμοστεί η παρούσα συμφωνία, αφού όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει plan b, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η σταθερότητα και συνεπώς η στήριξη στις χώρες υποδοχής.

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν καταλυτικά στο προσφυγικό.

ΟΙ ΠΑΓΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης: Ότι δηλαδή είναι ένα σημαντικό θέμα για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά κυρίως είναι ένα ζήτημα κατοχής ενός Κράτους.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον Τζο Μπάιντεν ότι δεν γίνεται να υπάρξει λύση με τα τουρκικά στρατεύματα να παραμένουν στο νησί.

Για την στάση του κ. Μπάιντεν, η κυβερνητική πηγή τόνισε ότι έγινε συζήτηση γι περιφερειακά θέματα γύρω από το Κυπριακό χωρίς να δώσει άμεσα κάποια απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα συναντηθεί ακόμη κατά σειρά με Ερντογάν, Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Όπως προανφέρθηκε, από την ελληνική πλευρά μπαίνει θετικό πρόσημο στην συνάντηση, αφού ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ανοικτός στις ελληνικές θέσεις.  Παράλληλα, οι δυο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία ανα πάσα στιγμή.

Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι η θητεία της προεδρίας Ομπάμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρονου.