Log in
A+ A A-

Το χάσμα Βερολίνου-ΔΝΤ «έκαψε» την πενταμερή για το χρέος

Ένα πραγματικό αλαλούμ επικρατεί αναφορικά με το εάν και πότε θα συγκληθεί το περίφημο «Washighton Group» προκειμένου να επιδιώξει μια λύση στο γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι διαρροές, οι διαψεύσεις και οι μεταθέσεις δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στην Αθήνα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι αλλά την υπόνοια ότι είτε συγκληθεί είτε όχι τελικά η «πενταμερής», οι διαφορές Βερολίνου και Ουάσιγκτον παραμένουν προς το παρόν αγεφύρωτες.

Σε αυτό φαίνεται να συνηγορεί και η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι η συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο αναβλήθηκε με πρωτοβουλία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση πλέον στενεύουν απειλητικά, με την προσδοκία μιας συνολικής συμφωνίας για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να απομακρύνεται.

Το χρονικό των διαρροών και των διαψεύσεων

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα όταν η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας και ο επικεφαλής του Eurogroup θα συναντηθούν εκτάκτως στο Βερολίνο την Παρασκευή για να συζητήσουν τη πολιτική δυνατότητα εξεύρεσης ενός συμβιβασμού για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά, στη συνάντηση θα συμμετείχε ακόμη η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ESΜ Κλάους Ρέγκλινγκ, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι διαρροή του ελληνικού Υπ.Οικονομικών, την ίδια ημέρα το βράδυ, όχι μόνον επιβεβαίωνε τη διεξαγωγή της μίνι Συνόδου αλλά τη χαρακτήριζε ως προγραμματισμένη και σημείωνε ότι θα έχει ως αντικείμενο και το ελληνικό ζήτημα.

Την επομένη, νέα διαρροή στην Deutsche Welle ανέφερε ότι η σύνοδος ματαιώθηκε, ενώ λίγο αργότερα επί του θέματος τοποθετήθηκε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Ουδεμία συνάντηση έχει προγραμματιστεί» τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Friedrike von Tiesenhausen. Σε διευκρινιστική ερώτηση, η ίδια εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται συνάντηση του EuroWorkinGroup και στις 5 Δεκεμβρίου σύνοδος του Eurogroup σε υπουργικό επίπεδο».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «παράλληλα γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ευκαιριακά σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι ότι «μια λεγόμενη έκτακτη συνάντηση, όπως αναφέρεται στη SZ, δεν θα γίνει».

Ωστόσο, το μεσημέρι της Τετάρτης πηγές που μίλησαν στο γερμανικό πρακτορείο MNI ήρθαν να διαψεύσουν την διάψευση, τονίζοντας ότι η μίνι-σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε η ημερομηνία για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ. «Τα μέλη του «Washington Club» θα έχουν διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος και την απομείωση του προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά το MNI επικαλούμενο σχετικές πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους για την ματαίωση της συνάντησης στο Βερολίνο απάντησε: «Από όσα ξέρω η Διάσκεψη για το χρέος θα γίνει».

Το χάσμα ΔΝΤ-Βερολίνου και η στάση Σόιμπλε

Τα παραπάνω αντανακλούν ενδεχομένως, εκτός από μία δυστοκία, και το χάσμα μεταξύ του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα και ιδίως για το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο θεωρεί ανέφικτο στο στόχο για τη μεσοπρόθεσμη διατήρηση πλεονάσματος 3,5% από το 2018 και εξής, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα κυμανθεί γύρω στο 1,5% . Αυτό σημαίνει ότι είτε θα χρειαστεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους, είτε νέα μέτρα από την Αθήνα, είτε αναθεώρηση των στόχων. Από τη μεριά του, το Βερολίνο αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για αναθεώρηση των στόχων, ενώ απορρίπτει και οποιαδήποτε συζήτηση για προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές.

Όπως μάλιστα αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ματαίωση ή αναβολή της πενταμερούς έγινε με πρωτοβουλία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, η αρχική κίνηση για τη σύγκληση της «πενταμερούς» έγινε από την Κομισιόν, με τους περισσότερους «προσκεκλημένους» να απαντούν θετικά.

Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο φέρεται να αντέδρασε έντονα στην πρωτοβουλία, καθώς θεώρησε ότι τα στελέχη των Βρυξελλών προσπαθούν να πιέσουν το Βερολίνο για να αλλάξει στάση για το θέμα του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο ΜΝΙ ανέφερε την Τρίτη ότι οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για τα θέματα των μεσοπρόθεσμων στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει, με τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που το Ταμείο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο ΜΝΙ, πρόκειται για μια εναλλακτική που προβλέπει τον προσδιορισμό ορισμένων πολιτικά ανώδυνων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές με το ΔΝΤ. Στην βιωσιμότητα χρέους, τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», τόνισε ένα κοινοτικός αξιωματούχος στο MNI, που δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

«Αναμένω ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα εναπομείναντα ζητήματα, ειδικά την απαίτηση του ΔΝΤ να καθοριστούν τώρα περαιτέρω μέτρα για μετά το 2018 (όταν λήγει το πρόγραμμα διάσωσης), μέχρι το 2021, ώστε οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να παραμείνουν βιώσιμοι» εξήγησε η πηγή. «Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει για πολλά χρόνια μετά το 2018 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο 1,5%» πρόσθεσε η πηγή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όσον αφορά το χρέος, ο ESM αναμένεται να προτείνει ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ανακουφίζουν το ελληνικό χρέος κατά 32 με 36 δισ. ευρώ, ενώ αν το Ταμείο επιμείνει στη θέση του τότε αναμένεται να προτείνει και ορισμένα ανώδυνα πολιτικά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το δελεάσει.

Η ακύρωση, ωστόσο, του «Washighton Group», και μάλιστα με πρωτοβουλία Σόιμπλε, καθιστά τη συμφωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών αμφίβολη ακόμη και σε αυτά τα πολιτικώς ανώδυνα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

thetoc.gr