Log in
A+ A A-

«Μνημόνιο» Χουλιαράκη στους υπουργούς για τις δαπάνες: αυστηρή εγκύκλιος

Ενα ενδοκυβερνητικό μνημόνιο καλούνται να υπογράψουν οι υπουργοί της κυβέρνησης .

Αυτό αποκαλύπτει εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 στην οποία περιλαμβάνεται και ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» .

Υπουργοί και υπουργεία θα πρέπει να υπογράψουν ότι

1. Θα προχωρούν σε «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».

2. Θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.

3. Δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της.

4. Θα υπογράψουν αντίστοιχα μνημόνια, με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.

5. Θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατά το δυνατό ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 επιβάλει στο οικονομικό επιτελείο να υπάρξει απόλυτος έλεγχος ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις που θα ενεργοποιήσουν και τον κόφτη.

Με την επιστολή Τσακαλώτου στο Εurogroup η κυβέρνηση εκχώρησε το δικαίωμα να αναζητήσει από άλλες πηγές εξοικονόμηση πόρων σε περίπτωση αποκλίσεων στους στόχους και η αποτυχία θα σημάνει νέο τσεκούρι στις συντάξεις.

thetoc.gr