Log in
A+ A A-

Χ. Σταϊκούρας: Δίκαιη η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Λογική και δίκαιη χαρακτήρισε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας όπως εισάγεται με το σχετικό νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας στοχεύει στην καθολική φορολόγηση ακίνητης περιουσίας ανεξαρτήτως ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και τη χαμηλότερη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας σε σχέση με αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.»

Ενστάσεις για επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο διατυπώνει πάντως η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Παρότι στην έκθεση αποφεύγεται να γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε αντισυνταγματικότητα, ωστόσο διατυπώνονται κάποιες επιφυλάξεις και ουσιαστικά φωτογραφίζονται ως αντικρουόμενα ορισμένα κριτήρια που θεσπίζονται για έκπτωση από το φόρο ακινήτων ή και απαλλαγή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου το εισοδηματικό όριο για την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων στη πραγματικότητα αναιρείται από το όριο της απαλλασσόμενης επιφάνειας κατοικίας.

Όσον αφορά τον προσανατολισμό του φόρου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι το πνεύμα του Συντάγματος "δείχνει" ότι θα ήταν σκόπιμο η φορολόγηση των ακινήτων να συνδέεται με το υποκείμενο και όχι με το αντικείμενο, υπονοώντας ότι θα πρέπει να προκύπτει και παραγόμενο εισόδημα, άρα και φοροδοτική ικανότητα, του υπόχρεου.

ΣΚΑΪ