Log in
A+ A A-

Μετά την Ανάσταση..."Γολγοθάς" διαπραγματεύσεων

Καθολικοί και ορθόδοξοι γιόρτασαν τις εορτές του Πάσχα και πλέον ήρθε η ώρα των διαπραγματεύσεων. Από αυτή την εβδομάδα - και συγκεκριμένα την Πέμπτη που πραγματοποιείται το Euroworking Group το οποίο και θα προετοιμάσει το Eurogroup της Σόφιας μέχρι και να κλείσει η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα - οι εξελίξεις θα είναι πυκνές και καταιγιστικές.

 

Τέσσερα "καυτά" ραντεβού
Μόνο οι υπόλοιπες ημέρες του Απριλίου περιλαμβάνουν τέσσερες ημερομηνίες «σταθμούς»:το Euroworking Group της 12ης Απριλίου, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα κορυφωθεί από τις 20 έως τις 22 Απριλίου, την ανακοίνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας για το 2017 που θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ στις 23 Απριλίου και φυσικά το Eurogroup της 27ης Απριλίου οπότε και αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του χρέους αλλά και το ελληνικής εμπνεύσεως αναπτυξιακό πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων δεν θα είναι καθόλου εύκολες. Η «ευφορία» που δημιουργήθηκε από τη διαρροή ενός προσχεδίου για τη διευθέτηση του χρέους μέσω του γερμανικού τύπου, είναι προσωρινή καθώς στο ελληνικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι τα μέτρα για το χρέος όπως παρουσιάστηκαν, ούτε τα τελικά είναι ούτε θα έρθουν από... μόνα τους. Θα συνοδεύονται από «προαπαιτούμενα» και ρήτρες μη αναστρεψιμότητητας οι οποίες θα πρέπει και αυτές να εξειδικευτούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο Euroworking Group την Πέμπτη
Στο Euroworking Group της προσεχούς Πέμπτης αναμένεται να κυριαρχήσει το «ελληνικό ζήτημα» καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέλουν να ενημερωθούν και για την πορεία εκτέλεσης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης αλλά και για τις βασικές πτυχές του αναπτυξιακού προγράμματος που προετοιμάζει η ελληνική πλευρά.

Ο προβληματισμός για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων είναι έντονος καθώς περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την άφιξη των θεσμών για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, φαίνεται να έχουν υλοποιηθεί μόλις 12-14 από τα συνολικά 88 προαπαιτούμενα. Στην ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα συμφωνηθέντα ενώ για όποια προαπαιτούμενα υπάρχει αντικειμενική δυσκολία υλοποίησης μέχρι τον Φεβρουάριο, θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να αναλάβει δέσμευση υλοποίησης μετά τον Αύγουστο με «αντάλλαγμα» αυτή τη φορά τα μέτρα για το χρέος.

"Συναγερμός" από τους θεσμούς
Στο Euroworking Group αναμένεται να σημάνει «συναγερμός» από την πλευρά των δανειστών για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφιερώσει σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καλέσει τους υπουργούς του να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

Ανησυχία στις τάξεις των δανειστών, έχει προκληθεί και από τις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών σχετικά με το περιεχόμενο του αναπτυξιακού προγράμματος. Δημοσίως έχουν ακουστεί από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τον Αύγουστο μέχρι τις φορολογικές παροχές της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ αλλά και το ενδεχόμενο αναβολής των μέτρων για τις συντάξεις. Έτσι, από την ελληνική πλευρά θα ζητηθεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων, να δώσει για μια ακόμη φορά διαβεβαιώσεις για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αναμένεται να πέσει στο τραπέζι το θέμα του χρέους. Η σύγκλιση του Ουάσινγκτον Γκρουπ (με τη συμμετοχή του ΔΝΤ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης όπως επίσης και της Κομισιόν) θεωρείται εξαιρετικά πιθανή στο περιθώριο της Συνόδου καθώς το ζητούμενο είναι να φανούν οι προθέσεις του ΔΝΤ τώρα που έχει προχωρήσει και η τεχνική συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Η πορεία των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον θα κρίνει και την έκβαση του Eurogroup στις 27 Απριλίου, αλλά και ην ακριβή ημερομηνία άφιξης των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Στις 23 Απριλίου, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει και επίσημα ένα χαρτί στα χέρια της που θα λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 κλείνει στο 3,5% του ΑΕΠ.

thetoc.gr