Log in
A+ A A-

Μαξίμου για Ρω: «Δεν είναι μείζον - Με σβηστά φώτα το τουρκικό ελικόπτερο»

Ενημέρωση για όσα συνέβησαν κοντά στη νήσο Ρω έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών. «Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες βράδυ με τη χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου στη νήσο Ρω. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν «η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

 

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με σβηστά φώτα και δεν υπήρξε παράβαση». «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», προσθέτουν.

«Ωστόσο, η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος», σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Χουριέρ: Διαψεύδει το περιβάλλον Γιλντιρίμ
Το περιστατικό με το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω περίπου στις 22:30 τη Δευτέρα του Πάσχα διαψεύδει το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας «Hurriyet».

Η τουρκική εφημερίδα μεταφέρει το ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για το συμβάν και όπως σημειώνει, σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, της διέψευσαν το ότι αυτό συνέβη.

Τι προηγήθηκε
Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 23.30 το βράδυ της Δευτέρας. Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, το τουρκικό ελικόπτερα δεν πέταξε πάνω από τη Ρω, αλλά πετούσε σε χαμηλό ύψος κοντά στη νήσο και περιμετρικά αυτής.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στην «Καθημερινή», εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε δε και ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το onalert.gr, υψηλόβαθμοι επιτελείς του Πενταγώνου «αποτιμούσαν την χθεσινή χαμηλή πτήση του στρατιωτικού ελικοπτέρου πάνω από το ακριτικό μας νησί ως μια απόπειρα μέτρησης της ελληνικής ψυχολογίας και των ελληνικών αντανακλαστικών. "Το μήνυμα ωστόσο που έλαβαν ήταν σαφές", έλεγε η ίδια πηγή στο onalert».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο προκειμένου να αναλυθούν τα στοιχεία του περιστατικού. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό που σημειώνεται τις ημέρες του Πάσχα. Να σημειωθεί ότι ανήμερα το Πάσχα και παραβιάζοντας την άτυπη συμφωνία, που προβλέπει να μην γίνονται πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο τις ημέρες των εθνικών ή μεγάλων θρησκευτικών εορτών στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από το νησί των Οινουσσών. Κι αυτό ενώ λίγες ώρες νωρίτερα βρισκόταν στο νησί ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον αρχηγό ΓΕΣ.