Log in
A+ A A-

Xάσμα ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος: Το βλέμμα στο EWG

Δίχως θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η συνάντηση μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ΔΝΤ στο Παρίσι, σχετικά με το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του περίφημου Ουάσιγκτον Γκρούπ.

 

Το βλέμμα πλέον στρέφεται στο EuroWorkingGroup που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η καθιερωμένη ενημέρωση που θα κάνει στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στάση της Γερμανίας παραμένει αρκετά αυστηρή και δεν επέτρεψε ως τώρα τη σύγκλιση με το ΔΝΤ. Το Βερολίνο επιμένει στην επιμήκυνση του δανείου των περίπου 130 δισεκατομμυρίων από τον EFSF κατά 5 μόλις έτη ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 15 και η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον 10.

Σημειώνεται ότι στo EWG που θα γίνει το απόγευμα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος δύο ακόμη θέματα που αφορούν την Ελλάδα: η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τι αναφέρει Έλληνας αξιωματούχος
Ωστόσο, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο που θα καταστήσουν αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της ΕΕ και ένα ταμειακό απόθεμα, δήλωσε.

«Απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Ένας από τους στόχους αυτής της συνεδρίασης είναι να εξασφαλιστεί η στήριξη του ΔΝΤ στην προσφορά ελάφρυνσης χρέους της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές και να φέρει πίσω στη χώρα επενδυτές μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της ευρωζώνης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η γαλλική πρόταση να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται «στο τραπέζι» αλλά εξαρτάται από το χρόνο επιμήκυνσης των υφιστάμενων δανείων στο πακέτο ελάφρυνσης χρέους.

thetoc.gr