Log in
A+ A A-

Σκληρή αντιπαράθεση για Eurogroup και μέτρα για χρέος

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά και την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Για “φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα, με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ” μιλά η ΝΔ ενώ για θηλιά στο λαιμό του λαού που σφίγγει ακόμα περισσότερο, κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Για “μια ιστορική ημέρα για την χώρα” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, για τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος.

Στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο τόνισε ότι “το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο και η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική και ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη”. Όπως είπε, “αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες, της σπατάλης και της διαφθοράς, αλλά το αντίθετο, ότι με τις δικές μας δυνάμεις, θα χτίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος”. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για στοχευμένες ελαφρύνσεις και υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία θα καταθέσει τη Δευτέρα η ΝΔ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου για “φαιδρή εικόνα του κ. Τσίπρα, με τη γραβάτα-δώρο του κ. Ζάεφ” μιλά η ΝΔ και σχολιάζει ότι “Το βεστιάριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλούσιο και μπορούν να μεταμφιέζονται όπως θέλουν, αλλά οι θεατές έφυγαν”.

Καυστικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών για τις αντιδράσεις της ΝΔ μετά τη συμφωνία στο Eurogroup. Ο κ.Τσακαλώτος δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: “Μας λέει η Ν.Δ. πως ό,τι πήραμε θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάρει το 2014. Κάνουμε την αυτοκριτική μας ότι δεν το καταφέραμε τότε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης”.

“Μπορεί ο κ. Τσίπρας να έβαλε και να έβγαλε τη γραβάτα, όμως η θηλιά που έβαλε στο λαιμό του λαού μένει και σφίγγει ακόμα περισσότερο, με το “μεταμνημονιακό” μνημόνιο που του φόρτωσε” σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πέντε στόχους θέτει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε άρθρο της στην εφημερίδα «Στο Καρφί» με αφορμή τα 22 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών: η χάραξη εθνικής γραμμής που θα οδηγήσει στο πραγματικό τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας και η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων για το σήμερα και τις επόμενες γενιές.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα «θα σταθεί πάλι στα πόδια της» εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Με ανάρτηση του στο twitter, χαρακτηρίζει «ισχυρό δείγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» τις «σημαντικές αποφάσεις για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» που έλαβε το Eurogroup.