Log in
A+ A A-

Τι λέει το ΦΕΚ για μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε νησιά

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του βορείου Αιγαίου Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η παράταση προβλέπεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Από τις Βρυξέλλες χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άνοδος “όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση”.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ «χαιρετίζει» την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ τονίζοντας ότι είναι “κάτι που είχε προτείνει τρεις φορές με τροπολογία στη Βουλή και είχε απορρίψει η κυβέρνηση”.

“Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, σε συνδυασμό με την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου χαιρετίζει την ανακοίνωση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο οποίος παράλληλα θέτει ζήτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλα τα νησιά.

Την ικανοποίησή του για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες. Δικαιούμασταν αυτή την απόφαση διότι τα πέντε νησιά έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη του προσφυγικού προβλήματος επισήμανε ο κ. Κόλιας. «Δεν θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με νέες δομές στο προσφυγικό διότι το νησί της Λέρου ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο» τόνισε ο δήμαρχος.

«Η ικανοποίηση όλων μας για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στο νησί μας είναι δεδομένη» σημειώνει η εκτελούσα χρέη δημάρχου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη αντί του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. «ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να ισχύει όχι μόνο λόγω του μεταναστευτικού αλλά λόγω των ανισοτήτων που η νησιωτικότητα δημιουργεί. Θεωρούμε πως σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νησιωτικού ισοδυνάμου, συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ισονομίας και ισοπολιτείας των κατοίκων του νησιού μας έναντι των κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας»

«Έστω και την τελευταία στιγμή είναι πολύ σημαντικό ότι παραμένει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά» τονίζει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. «Η διασύνδεση όμως της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Η μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της οικονομίας των νησιωτών».

«Κεκτημένο δικαίωμα και όχι προνόμιο της νησιωτικής Ελλάδας» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όπως σημειώνει » ο νομικός και πολιτικός αγώνας των νησιωτών για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2018 θα συνεχιστεί. Μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών για όλη τη νησιωτική Ελλάδα σύμφωνα και με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία».

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός σημειώνει ο κ. Σαντορινιός, «η μάχη που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής», εκτός των άλλων σημαντικών αποφάσεων, «απέφερε και τη παράταση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας των κατοίκων τους να αντιμετωπίσουν την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρει ακόμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν «άφησε» τη μάχη του νησιωτικού ΦΠΑ, αλλά αντίθετα, συνεχώς προσπαθεί να οχυρώσει τα νησιά και μέσα από την πρόσφατη νομοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου .

Σημειώνει επίσης ότι «από τον Ιούλιο του 2018 θα εφαρμόζονται και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά και το ΜΙ σε 49 νησιά- αλλά κυρίως από 1/1/2019 που θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας. Αυτό αποδεικνύει ότι όταν λέγαμε ότι το ένα μέτρο δεν αναιρεί το άλλο, κόντρα στα ψέματα της αντιπολίτευσης, εμείς απλά λέγαμε την αλήθεια».