Log in
A+ A A-

Το BBC άνοιξε θέματα με τα περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Featured Το BBC άνοιξε θέματα με τα περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα

Το ρεπορτάζ του BBC που έκανε λόγο για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και εξοριζόταν από το ελληνικό κράτος». Το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει ανεπίσημα χθες.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», διαμηνύουν διπλωματικές πηγές. Το ρεπορτάζ του BBC, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ιστορία. Σήμερα αναμένεται να αποστείλει το υπουργείο Εξωτερικών και επιστολή διαμαρτυρίας.

Η αντιπαράθεση, όμως, δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε «να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ για την ανακοίνωσή της. «Αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να γίνουν ακραίοι προπαγανδιστές απαράδεκτων και ανυπόστατων ισχυρισμών, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο ανίδεοι, αλλά και εθνικά επικίνδυνοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών, κατοχυρώνει με τον πλέον επίσημο και διεθνώς δεσμευτικό τρόπο ότι δεν υφίσταται ζήτημα μειονότητας».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως το BBC επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της ΝΔ για τις επιζήμιες συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο παιχνίδι μπήκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η Συνθήκη, πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», απάντησε εμμέσως στο δημοσίευμα και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Γεγονός παραμένει ότι σε ανύποπτο χρόνο, κάποιοι από αυτούς που αμφισβητούσαν τη συμφωνία υποστήριζαν πως θα προκαλέσει θέμα “μακεδονικής μειονότητας”, όπως και διδασκαλία “μακεδονικής γλώσσας”. Ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ είχε κάνει λόγο για “Μακεδόνες του Αιγαίου”, οι οποίοι με τη Sυμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται «να διδάσκονται την μακεδονική γλώσσα».

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο προκαλεί. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 με τίτλο «Η πίεση για αυτονομία της Κέρκυρας μεγαλώνει», έκανε λόγο περί αυτονομίας της Κέρκυρας! Φιλοξενούσε έναν άγνωστο Ελληνοαυστραλό ονόματι Χάρι Τσουκαλάς, ο οποίος είχε ξεκινήσει κίνημα για να δοθεί στην Κέρκυρα αυτονομία από την Αθήνα! Ο ίδιος δήλωνε στο BBC ότι «δεν θέλουμε ανεξαρτησία από την Ελλάδα», του αρκούσε η αυτονομία!

Μένει να αναρωτηθεί κανείς τί είδους σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετεί το θέμα αυτό. Ειδικά όταν συμπίπτει με μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, όπου κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του Ράμα στην Αλβανία και οι διαδηλώσεις στη Σερβία.

Στο δημοσίευμα αντέδρασε και το ΚΙΝΑΛ. «Λίγες ήμερες μόνο χρειάστηκαν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για να ξεκινήσουν οι προκλήσεις του αλυτρωτισμού και η προπαγάνδα του δήθεν Μακεδονισμού. Το είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Μας αγνόησαν, όπως αγνόησαν και τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι ευθύνες τους με πρώτο τον κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες. Δεν θα αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις;», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.