Log in
A+ A A-

Οικογένεια από το Ιράκ βρίσκει δουλειά και ανεξαρτησία στο νησί της Κω

Featured Οικογένεια από το Ιράκ βρίσκει δουλειά και ανεξαρτησία στο νησί της Κω

Ο 39χρονος Ιρακινός πρόσφυγας, Hemen Jaff, επεξεργάζεται σχολαστικά τη λέιζερ μηχανή κοπής που χειρίζεται καθημερινά σε τεχνική εταιρεία στο νησί της Κω.

Κάνει την απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να σχεδιαστούν οι συσκευασίες, μέσω των οποίων θα τυποποιηθούν προϊόντα όπως ντόπιο κρασί και λάδι. Η σύζυγός του, Sharaban, 30 ετών, η οποία επίσης βοηθά στην επιχείρηση, κεντά στη ραπτομηχανή ένα γατάκι σε ένα παιδικό μπλουζάκι. Η 5χρονη κόρη τους, Beta Jaff, που γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του χώρου, τραγουδά ανέμελα το «φεγγαράκι μου λαμπρό» σε άπταιστα αγγλικά.

Ο Hemen, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός στο Ιράκ, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά από την πρώτη στιγμή που έφτασε με την οικογένειά του στην Κω. Ήθελε να μπορεί ο ίδιος να τους προσφέρει τα προς το ζην και όχι να εξαρτάται αποκλειστικά από τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η οικογένεια Jaff βρήκε δουλειά στην εταιρεία μόλις τρεις μήνες αφού έφτασε στο νησί με μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα αναζητώντας άσυλο τον Ιούνιο του 2018. Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο έχουν νόμιμα εργασιακά δικαιώματα, αν βέβαια καταφέρουν και βρουν δουλειά, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για τους νεοαφιχθέντες.