Log in
A+ A A-

Τσίπρας από την Κίνα: Η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Featured Τσίπρας από την Κίνα: Η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Στην Κίνα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου και υπεγράφη το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα, την ανάπτυξη και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, υπεγράφη στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε, σήμερα, στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Li Keqiang (Λι Κετσιάνγκ).

Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και από κινεζικής, ο αναπληρωτής επικεφαλής της NDRC Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Στη στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο κ. Τσίπρας, μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, στην οποία εκτός του κ. Κατρούγκαλου συμμετείχε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Τσίπρας: Δεν θα είμαστε το σύνορο αλλά η γέφυρα Ανατολής και Δύσης
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μια χώρα που εξήλθε από μια οικονομική κρίση και σήμερα αναδεικνύει και αξιοποιεί το σημαντικό πλεονέκτημα που της δίνει η γεωγραφική της θέση, στο αντάμωμα τριών ηπείρων.

Δεν θα είμαστε το σύνορο αλλά η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά την Κίνα ως πρωθυπουργός.

Ακολουθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας
Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο Κινέζος πρωθυπουργός υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη σχέση της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να έχει ως βάση της μια πλατφότμα που θα ακολουθεί τις αρχές της αγοράς αλλά το πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την Ελλάδα για την ένταξή της στην Πρωτοβουλία «17+1».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης με τον Κινέζο ομόλογό του και την υπογραφή του νέου τριετούς Πλαισίου Συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.

Κατρούγκαλος: Το καλύτερο επίπεδο των διμερών σχέσεων από ποτέ
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας με την Κίνα και το γεγονός ότι έχουμε σήμερα το καλύτερο επίπεδο των διμερών σχέσεων από ποτέ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Πεκίνο.

2ο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού»
Όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα με αφορμή το 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού», τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τόσο με συμβολικό τρόπο, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να μιλήσει στο φόρουμ, όσο και σε επίπεδο πρακτικό, αφού «έπειτα από καιρό και με συστηματική διαπραγμάτευση δόθηκε η άδεια εισαγωγής στην Κίνα για τον κρόκο, που ήταν από τα βασικά αιτήματα που είχαμε στο παρελθόν».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία και για μια σειρά άλλα φρούτα, που ήταν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης όλο το τελευταίο διάστημα.

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, εκτιμά ο κ. Κατρούγκαλος, είναι απόρροια του κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη αλλά και του γεγονότος ότι «συστηματικά αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις την τελευταία τετραετία», χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως σημείωσε, το γεγονός ότι και οι παλαιότερες κυβερνήσεις είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κίνα, «αλλά ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο».

«Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση κινεζικής τράπεζας στην Ελλάδα»
Σε ό,τι αφορά το νέο τριετές (2020 – 2022) Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα από τον ίδιο τον κ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο υπουργός επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς, «στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε», φέρνοντας ως παράδειγμα τον χρηματοπιστωτικό.

«Φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κινεζική τράπεζα», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας που υπάρχουν επίσης στον τουριστικό τομέα, όπου «είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με το μεγάλο δυναμικό που έχει η κινεζική αγορά», στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στον αγροτικό τομέα.