Βανδαλισμοί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Written by E.Tsiliopoulos
Δυο μόλις εβδομάδες μετά την εγκατάσταση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της Αθήνας, προκλήθηκαν βανδαλισμοί από αγνώστους.
Το πρωί της Τετάρτης, βρήκε το άγαλμα το οποίο τοποθετήθηκε στην καρδιά της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, γεμάτο συνθήματα.
Συνθήματα κατά του Μακεδόνα βασιλιά, καθώς ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Ο Μεγαλέξανδρος ήταν ο φονιάς των λαών και τώρα η περηφάνια των μικροαστών».
Μόλις έγιναν αντιληπτοί οι βανδαλισμοί, τοποθετήθηκαν σεκιούριτι στο άγαλμα, το οποίο πλέον φρουρείται. Μάλιστα, σε κοντινή απόσταση υπάρχει και περιπολικό, που ελέγχει την περιοχή.
Φθορές από βάνδαλους, έγιναν και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, έξω από την παλιά Βουλή, επί της οδού Σταδίου. Κι εκεί έγραψαν συνθήματα, ενώ πέταξαν και μπογιές.
Το άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς (1913 - 2005) απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία και τοποθετήθηκε πάνω στο ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος, το οποίο αποτελείται από το ίδιο κράμα μετάλλου με το άγαλμα.
Related items
Latest from E.Tsiliopoulos
- Feeding the Hungry: A community effort by St. Nicholas Greek Orthodox Church and National shrine
- Roman tomb with Ancient Greek inscriptions discovered in Albania
- Trial of cardiac surgeon Lymperiadis for the “fakelaki” today
- Greek Politicians React to Killing of Charlie Kirk
- Nafplio: The historic church of St. Nicholas restored and delivered