Log in
A+ A A-

Οι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Featured Οι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που σχεδίαζε από καιρό για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αποτυπώνεται στη σύνθεση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου που σχημάτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα κυβέρνηση που απαρτίζεται από 51 μέλη αποτελεί έναν συνδυασμό από έμπειρα πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως σε επίπεδο υπουργών, και από νέα πρόσωπα που προέρχονται από την αγορά, τις επιχειρήσεις και την κοινωνίας και κλήθηκαν να καλύψουν τις περισσότερες θέσεις υφυπουργών με κριτήριο την τεχνοκρατική τους επάρκεια.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι στην επιλογή της κυβερνητικής σύνθεσης το βασικό κριτήριο ήταν να βρεθεί «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Με στόχο να υπάρξουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα από την ταχύτατη εφαρμογή του Κυβερνητικού Προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου γνωρίζουν εκ των προτέρων τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί –γι΄ αυτό και σε κάθε υφυπουργό έγινε γνωστός ο τομέας ευθύνης του, ώστε να μην ανακύψουν ζητήματα αλληλεπικαλύψεων-, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ορίστηκε για την Τετάρτη, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες που απαιτείται να προωθήσουν.

Με την νέα, εξάλλου, κυβερνητική δομή η οποία θα καθιερωθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μόλις η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο συντονισμός και ο έλεγχος της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός εκάστους υπουργού και υφυπουργού θα είναι συνεχής και θα γίνεται από το ισχυρό «στρατηγείο» που, κατά τα διεθνή πρότυπα, θα συγκροτηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η παρουσία κατά 40% προσώπων που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά από αυτά - μετά από διακρίσεις και αναγνώριση που είχαν εντός και εκτός Ελλάδας στους τομείς που καλούνται να υπηρετήσουν - εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να γυρίσει η χώρα σελίδα.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε και σε άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς επιλέγοντας τρία πρόσωπα - τον Κυριάκο Πιερακάκη, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Λίνα Μενδώνη - που έχουν διακριθεί είτε στις προηγούμενες θητείες τους στους τομείς που αναλαμβάνουν - στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Πολιτισμού - είτε στην παρουσία τους στον ιδιωτικό τομέα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ομάδα που θα πλαισιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη θέση του αντιπροέδρου βρίσκεται ο Παναγιώτης Πικραμμένος σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό καθώς ο πρώην πρωθυπουργός εκπέμπει μήνυμα μετριοπάθειας και σοβαρότητας για την επόμενη ημέρα. Στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που θα αναλάβει τον συντονισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Ρόλο συντονιστή για το κυβερνητικό έργο αναλαμβάνει και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος ενώ την εικόνα της κυβέρνησης θα επικοινωνεί ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος από διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Διεθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η 51μελης κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι στις 12 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία πριν την πραγματοποίηση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, μια διαδικασία που δείχνει την ταχύτητα με την οποία θέλει να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων 4,5 ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.