Log in
A+ A A-

Τα παιδιά στην Ελλάδα καπνίζουν από 7 ετών

Ακόμη και από την ηλικία των επτά (!) ετών έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το τσιγάρο τα παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας - σοκ που πραγματοποίησε η MRB Hellas για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τους αριθμούς, ένα στα δέκα παιδιά που καπνίζουν έχει ξεκινήσει την ηλικία από τα επτά του έτη, κάτι που φαντάζει αδιανόητο ακόμη και σαν εικόνα. Σε ό,τι αφορά στην μέση ηλικία έναρξης του καπνίσματος στην Ελλάδα, αυτή εντοπίζεται στα 12 έτη, δηλαδή στο "μεταίχμιο" μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου. Για όλα αυτά, βέβαια, άμοιροι ευθυνών δεν είναι οι γονείς, καθώς τα παιδιά γνωρίζουν τι εστί κάπνισμα ως παθητικοί καπνιστές στο σπίτι τους σε ποσοστό 56,7%, ενώ κάποια άλλα σε κλειστούς δημόσιους χώρους (67,4%).

Την μερίδα του λέοντος στους ανήλικους καπνιστές κατέχει η Πελοπόννησος, παρά το γεγονός ότι δεν υπερτερεί και στους ενήλικες, αφού την θλιβερή αυτήν πρωτιά την κατέχει, με μεγάλο ποσοστό, το νησί της Κρήτης. Το χειρότερο, δε, είναι πως δεν έχει μπει ακόμη στη νοοτροπία των πωλητών τσιγάρων να μην διακινούν το προϊόν σε ανήλικους. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι το 87,3% των ερωτηθέντων ανηλίκων δηλώνουν ότι αγοράζουν τσιγάρα χωρίς πρόβλημα.

Κάπως έτσι, η Ελλάδα μετράει 10.000 νεκρούς κάθε χρόνο από το κάπνισμα, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών και μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα μέτρα των τελευταίων ετών έχουν μειώσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, η γενική εντύπωση είναι πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φύγει το τσιγάρο από την ρουτίνα του Έλληνα.