Log in
A+ A A-

Σειρά επαφών Μητσοτάκη για να εδραιωθεί η χώρα ως πυλώνας σταθερότητας, σήμερα Στόλτενμπεργκ

Featured Σειρά επαφών Μητσοτάκη για να εδραιωθεί η χώρα ως πυλώνας σταθερότητας, σήμερα Στόλτενμπεργκ

Την εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ανάδειξη της στον πιο αξιόπιστο σύμμαχο, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται, επιδιώκει ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες συναντήσεις με Ευρωπαίους και βορειοατλαντικούς συμμάχους.

Η αρχή έγινε με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, από την Αθήνα, καταδίκασε απερίφραστα την συμπεριφορά της Τουρκίας, ακολούθησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ, σήμερα στις 19.00, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ατζέντα όλων τον ραντεβού, κυρίαρχη θέση έχουν η τουρκική παραβατικότητα στην Κύπρο, οι προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και το μεταναστευτικό. Η Αθήνα επιδιώκει την θεμελίωση ισχυρών διπλωματικών συμμαχιών απέναντι στις τουρκικές κινήσεις και στήριξη στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ
Μήνυμα προς την Άγκυρα και ισχυροποίηση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή αναμένει η ελληνική πλευρά από την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η τουρκική προκλητικότητα κρίνεται απαράδεκτη και στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας και η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρασυρθεί στα παιχνίδια της Τουρκίας, αλλά θα διαφυλάξει το ρόλο της ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η μεγαλύτερη συνδρομή του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Η Συμμαχία ήδη συμμετέχει στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών, ωστόσο η Αθήνα θέλει μεγαλύτερη συνδρομή και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για αυτό τον σκοπό, στην περιοχή.

Το ραντεβού με τον κ. Στόλτενμπεργκ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία.