Κτηματολόγιο: Ξεκινά η διόρθωση λαθών
- Written by E.Tsiliopoulos
Στα τέλη Μαρτίου ξεκινά από τα γραφεία κτηματογράφησης η δημοσιοποίηση των εκθέσεων, οι οποίες αφορούν στην αξιολόγηση των αιτήσεων διόρθωσης που έχουν υποβάλλει οι πολίτες, στο στάδιο της Ανάρτησης των κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για την αξιολόγηση των αιτημάτων για διορθώσεις τυχόν σφαλμάτων και παραλείψεων που αφορούν στην ατομική περιουσία του καθενός ή και τη δημόσια ακίνητη περιουσία.
Η δημοσιοποίηση των εκθέσεων θα γίνει για πρώτη φορά ψηφιακά, γεγονός που θα εξοικονομήσει χρόνο και θα επιταχύνει διαδικασίες που διαφορετικά θα καθυστερούσαν, όπως μεταβιβάσεις, πωλήσεις ή και τραπεζικό δανεισμό. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Κτηματολογίου, στις 29 Μαρτίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των ενημερώσεων από το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών και σταδιακά θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και τα υπόλοιπα γραφεία κτηματογράφησης ανά τη χώρα.
Έτσι, οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στις εισηγήσεις που διαμορφώθηκαν έπειτα από την επεξεργασία των αιτήσεων διόρθωσης, με σκοπό την αιτιολογημένη αποδοχή ή την απόρριψη τους, πριν ξεκινήσει η εξέτασή τους από την αρμόδια Επιτροπή Ενστάσεων. Όσοι διαθέτουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην Αθήνα μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στις εισηγήσεις θα έχουν περιθώριο έως και τις 27 Απριλίου, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν, προκειμένου:
1. Να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία στο ktimatologio.gov.gr.
2. Να ενημερώσουν όσους ιδιοκτήτες θίγονται ή επηρεάζονται (βάσει του πίνακα θιγόμενων ιδιοκτητών), με συστημένη επιστολή (ΕΛΤΑ ή ταχυαποστολή courier) ή με e-mail ή με δικαστικό επιμελητή, αποστέλλοντας:
α) την αίτηση διόρθωσης που είχαν υποβάλει,
β) την έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης
γ) το ενημερωτικό μήνυμα που θα περιλαμβάνεται σε επιστολή που θα λάβουν
3. Να επισυνάψουν τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που έστειλαν στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, στο ktimatologio.gov.gr, διαφορετικά η αίτηση διόρθωσης θα απορριφθεί.
Σε περίπτωση που ο πολίτης διαφωνεί με την έκθεση του κτηματολογικού γραφείου θα πρέπει να υποβάλλει την άποψή του στο ktimatologio.gov.gr.
Όσον αφορά σε άλλους ιδιοκτήτες που μπορεί να θίγονται από την αίτηση διόρθωσης που έχει γίνει _ και οι οποίοι θα λάβουν την αίτηση διόρθωσης, την έκθεση ή και τις αντίθετες απόψεις του προσώπου που έχει υποβάλλει την αίτηση διόρθωσης _ θα μπορούν, εντός 30 ημερών από την ημέρα ενημέρωσής τους, είτε να συμφωνήσουν για τη διόρθωση (μέσω του ktimatologio.gov.gr ή με δήλωσή τους ενώπιων συμβολαιογράφου ή με υπεύθυνη δήλωσή τους μέσω Gov.gr) είτε να διαφωνήσουν αιτιολογημένα, υποβάλλοντας σχετικά στοιχεία και πάλι στο ktimatologio.gov.gr Εάν παρέλθει ο μήνας και δεν υπάρξει αντίδραση θα θεωρείται ότι ο θιγόμενος ιδιοκτήτης συμφωνεί και θα υλοποιείται η διόρθωση.
Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι τυχόν αντίθετες απόψεις θα εξεταστούν από τις ειδικές Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης οι οποίες συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέσω του ktimatologio.gov.gr (αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται για ό,τι εξέλιξη αφορά στην αίτηση διόρθωσης ή στην ένστασή του καθώς και για τις ημερομηνίες συνεδριάσεων, τα έγγραφα που υποβάλλονται κ.ά..
Latest from E.Tsiliopoulos
- Horror in Nea Michaniona: 90-year-old man buried his daughter's dog alive after taping its mouth shut
- New rumors about Antetokounmpo's future: He bought an eight-story building in New York
- Voting time for Pierrakakis and van Petegem in the battle for Eurogroup leadership - The process and the factors that will determine the outcome
- Nephew and businessman to the prosecutor for the murder at the Finikounda campsite: How the authorities arrived at their arrest
- Goldman Sachs: Why Greek banks will continue to lead in 2026