Log in
A+ A A-

Κανόνας οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα

Το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και τον Γολγοθά του ανέργου για την επιστροφή στην αγορά εργασίας, κατέγραψε έρευνα της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", του ιδρύματος Hanns Seidel και το Centre for European Studies.

Πρόκειται για ημερίδα με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας», στο οποίο παρουσίασε τα στοιχεία ο Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis, Σταύρος Φαναράς.

Όπως αναφέρθηκε, το αποτέλεσμα της έρευνας καταδεικνύει ότι 3 στους 4 ανέργους (δηλαδή το 75%) μένουν εκτός δουλειάς για περίπου 2,5 χρόνια, ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά την κρίση.  Ασφαλώς, η κατάσταση αυτή οδήγησε στην πτώση των προσδοκιών των ανέργων για εύρεση εργασίας ανάλογης των τυπικών και εμπειρικών τους προσόντων, αφού το 72% δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα έκανε συμβιβασμούς προκειμένου να βρει δουλειά.

Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί τη ζωή του χειρότερη σε σχέση με αυτή των γονιών του, Το 36% καλύτερη και το 18% κρίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε την ανεργία "δύσκολο και ύπουλο αντίπαλο", εκτιμώντας ότι ένας σοβαρός τρόπος αντιμετώπισής της θα ήταν η σύνδεση εκπαίδευσης και εργασίας και η ενίσχυση της μαθητείας.