Log in
A+ A A-

Σαμαράς: "Όχι σε νέα μέτρα ή νέα συμφωνία"

Διαβεβαιώσεις πως σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν από τη λήξη ομολόγων, αυτό θα γίνει χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους δίνει ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξής του στον «Τύπο της Κυριακής».

Αναφερόμενος ειδικά δε στα σενάρια για ανάγκη τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας μας, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως από τη στιγμή που η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της οι εταίροι έχουν δεσμευτεί για βοήθεια χωρίς νέα συμφωνία και χωρίς νέους όρους.

Ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να καλυφθεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με την επιβολή νέων φόρων.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το κενό να καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το λαθρεμπορίου.

Mάλιστα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως το 70% του πλεονάσματος, από τη στιγμή που η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της, θα επιστρέφεται στην κοινωνία, για ανακούφιση αδικιών που έγιναν και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φέρνει μάλιστα ως παραδείγματα την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ενστόλων, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αδικημένους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και τις αποκρατικοποιήσεις η χώρα θα αρχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από το Μνημόνιο.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, προειδοποιώντας πως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα επέφερε νέα αστάθεια και αβεβαιότητα. Εξαπέλυσε μάλιστα επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «οι εκλογές θα γίνουν όταν λέει το Σύνταγμα, όχι όποτε το θέλει ο κ. Τσίπρας, που δίνει την έσχατη μάχη να ματαιώσει τη σταθεροποίηση της χώρας και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

»Η Ελλάδα βιάζεται να βγει από την κρίση, ο κ. Τσίπρας αγωνίζεται να μην ξεκολλήσει η χώρα από το χθες, δεν θα του κάνουμε τη χάρη», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

ΣΚΑΪ