Log in
A+ A A-

Βασίλης Δημητρίου: Ο ζωγράφος αφισσών ταινιών που έγινε θέμα στους Times

Αφιέρωμα στον τελευταίο, ίσως, σχεδιαστή κινηματογραφικών πινακίδων ταινιών στην Αθήνα κάνουν στο φύλλο της Τετάρτης οι New York Times, σε ένα αναλυτικό όσο και νοσταλγικό ρεπορτάζ από τους χώρους του κινηματογράφου "Αθηναίον".

Όπως αναφέρεται, τα έργα του Βασίλη Δημητρίου τα βλέπει, ενδεχομένως, όλη η Αθήνα.  Ελάχιστοι όμως ξέρουν ποιος πραγματικά είναι.  Πρόκειται για έναν ακούραστο καλλιτέχνη, 78 ετών σήμερα, ο οποίος έχει ζωγραφίσει χιλιάδες αστέρες του Χόλυγουντ σε διάφορες στιγμές, προκειμένου να διαφημίσει την προβολή της ταινίας στο κοινό: Από τον Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ μέχρι τον Λεονάρντο ντι Κάπριο και την ταινία "Ο Λύκος της Wall Street", που αποτέλεσε και την έμπνευση για την ρεπόρτερ της εφημερίδας προκειμένου να ασχοληθεί με τον "αφανή ήρωα" του καλλιτεχνικού κόσμου της Αθήνας.

Στην συνέντευξη, ο Βασίλης Δημητρίου αποκαλύπτει ότι ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και 63 χρόνια, από την περίοδο δηλαδή που ήταν 15 χρονών  και έχει φτάσει μέχρι σήμερα να φιλοτεχνεί τα πορτρέτα για τόσους πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, τους οποίους όμως ουδέποτε γνώρισε από κοντά.

«Η ζωγραφική είναι πάντοτε μέσα στο μυαλό μου.  Όταν τελειώνω ένα πόστερ και το βάζω στον κινηματογράφο είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα γιατί ξέρω ότι οι άνθρωποι θα το κοιτάξουν και θα νιώσουν τη μαγεία του κινηματογράφου», αναφέρει ο ίδιος στις δηλώσεις του, αναλύοντας στην συνέχεια τις διαφορές μεταξύ του κινηματογράφου του τότε και του σήμερα.

 «Τότε πήγαινες με κοστούμι στο σινεμά. Οι γυναίκες φορούσαν καταπληκτικά φορέματα. Υπήρχε διάλειμμα, έπινες ένα ποτάκι και συζητούσες την ταινία. Αυτά τώρα χάθηκαν»

Με την εξέλιξη των γραφικών απεικονίσεων, των εκτυπωτών και των προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας, οι αφίσσες των ταινιών έχουν πλέον πάρει άλλη μορφή, με αποτέλεσμα το επάγγελμα του κ. Δημητρίου να έχει σχεδόν εκλείψει.  Ο ίδιος, όμως, επιμένει, προσφέροντας στους φίλους του κινηματογράφου στην ελληνική πρωτεύουσα έναν ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.