Log in
A+ A A-

Τσίπρας: Απόλυτη πλειοψηφία σε περίπτωση εκλογών

Την πεποίθησή ότι σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την «απόλυτη πλειοψηφία» στη Βουλή εξέφρασε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ωστόσο πως η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να σχηματίσει «κυβέρνηση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά μία «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» που θα στελεχώνεται από «ικανούς, άξιους και έντιμους».

 

Παράλληλα, προέβλεψε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει, όπως και οι δυο προηγούμενες «μνημονιακές», όχι από «δολιοφθορά», όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, αλλά από τη λαϊκή αντίδραση και κινητοποίηση.

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, καθώς «δεν βιαζόμαστε να πάρουμε την εξουσία», τονίζοντας όμως πως οι εκλογές είναι πλέον «ζήτημα επιβίωσης για τα χαμηλά στρώματα» της κοινωνίας και «κυριαρχίας» για τη χώρα.

Σημείωσε δε πως το χρονικό σημείο όπου θα γίνουν εκλογές θα οριστεί σε συνάρτηση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «άρρηκτα συνδεδεμένος» με τη λαϊκή κινητοποίηση και παίρνει τη δυναμική του από αυτήν.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης προς άλλες πολιτικές παρατάξεις, «πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς», σε μία εποχή που είναι αδύνατες οι «διαχωριστικές γραμμές και διαφωνίες».

Στρέφοντας το βλέμμα του προς το Μνημόνιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως χρειάζεται «κούρεμα του χρέους» και «αναστολή πληρωμής τόκων» των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα, καθώς «η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με τα προγράμματα λιτότητας».

Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει τη λήψη νέων μέτρων και παρατήρησε: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ. Σαμαρά. Από αντιμνημονιακός έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών».

Αναφερόμενος δε στα σενάρια ενός νέου προγράμματος διάσωσης για τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν το νέο «πακέτο δεν θα έχει νέα μέτρα», ειδικά όταν οι πιστωτές γνωρίζουν πως θα διαπραγματεύονται με μία ελληνική πλευρά που «ό,τι τους προτείνουν το αποδέχονται».

Όσον αφορά στην πρόσφατη επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι δεν καταδίκασαν το περιστατικό.

Αναφερόμενος στη θεωρία των δυο άκρων, είπε ότι είναι «κατασκεύασμα» του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «κρυφή σκέψη» του Αντώνη Σαμαρά για μελλοντική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά.

Απηύθυνε δε έκκληση στο «δημοκρατικό κόσμο» και τα «δημοκρατικά στελέχη» της ΝΔ ώστε να «μην προχωρήσουν τέτοιου είδους επικίνδυνα σενάρια για τη δημοκρατία και τη χώρα».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Χρυσή Αυγή, την οποία τα θύματα έχουν κατηγορήσει ως υπεύθυνη για την επίθεση στο Πέραμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται για μία «συμμορία μπράβων» που «επιτίθενται όχι μόνο σε άτομα άλλου χρώματος και μετανάστες», αλλά και σε άτομα «άλλων πολιτικών απόψεων».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κρύβεται, λέγοντας ότι ήρθε για τρεις ώρες στη Θεσσαλονίκη, τράνζιτ, και έφυγε.

Επανέλαβε την πρόταση του για δημόσια συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, «όπου θέλει, στη Βουλή, σε στούντιο, με δημοσιογράφους. Το να αποφεύγει κανείς τη συζήτηση σημαίνει ότι δεν έχει επιχειρήματα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για επανεξέταση όλων των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, και στάθηκε ιδιαίτερα στο μέτωπο του νερού, αποσαφηνίζοντας πως η Κουμουνδούρου θα «προστατεύσει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά και τη δημόσια υγεία».

ΣΚΑΪ