Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Κρίσιμη (α)συμφωνία

  • Written by 

Συμφωνούν ότι διαφωνούν για τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έπειτα από την ολοκλήρωση της  σημερινής συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.


Όπως υποστήριξε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «έγινε μια ανοικτή και ζωντανή συζήτηση», χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι. «Στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο», πρόσθεσε.
Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι θα υπάρξει νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες.
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών επικεντρώνονται στον επιμερισμό της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 3,9%, και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ομαδικές απολύσεις
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, με γνώση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι 329 προτάσεις που περιλαμβάνει, «φαίνεται πως ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας των δανειστών μας» μετά την απόφασή τους να μεταφέρουν τις σημαντικές αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό και απομείωση του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά μετά την απόφαση αυτή των εταίρων και δανειστών μας «δεν είχε και πολλές δυνατότητες ελιγμών». Η υιοθέτηση του 80% του λεγόμενου toolkit του ΟΟΣΑ ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσε να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με δεδομένο το προεκλογικό της περιόδου.
Δύσκολα συμφωνία πριν το Eurogroup
Με την πιθανότητα μιας συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου να δείχνει κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη, κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης παραδέχονται ότι η αποδέσμευση της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ θα κριθεί από το «τι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε».
«Είναι μια κατάσταση τύπου μένουμε όρθιοι ή πέφτουμε», τόνιζε χθες τα ξημερώματα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «είναι καθαρά διαρθρωτικά τα μέτωπα», όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

Δύο Σενάρια
Στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά από σήμερα, το καλύτερο δυνατό σενάριο είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία επί της αρχής που θα επικυρωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, το οποίο με τη σειρά του θα επικυρώσει την αποδέσμευση της διπλής δόσης προς την Ελλάδα.
Η καταβολή της θα γίνει σταδιακά μέχρι και το Μάιο και θα συνοδεύεται, όπως και στις αρχές του 2013, με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με το κακό σενάριο, η Ελλάδα θα προσέλθει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωομάδας χωρίς συμφωνία και θα διαπραγματευτεί στο ενδεχόμενο μιας «πολιτικής λύσης» ή μιας σταδιακής συμμόρφωσης στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέσω του δευτέρου μνημονίου, έχοντας να παρουσιάσει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και ένα απροσδόκητα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα.
Πάντως, κατά τη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση της Κυριακής με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκο Μητσοτάκη, η τρόικα κατέστησε σαφές ότι οι καθυστερήσεις είναι πολλές και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος των όσων έχουν συμφωνηθεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Ενα ακόμη μέτωπο συνοδευτικό των αλλαγών του ΟΟΣΑ, αφού θα επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη των τιμών συγκεκριμένων υπηρεσιών, είναι οι φόροι υπέρ τρίτων.
Στο επίκεντρο το δεύτερο «κύμα» της κινητικότητας
Ενα θέμα που εξετάστηκε εξονυχιστικά κατά τη διαπραγμάτευση της Κυριακής με την τρόικα, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έμενε στη «σκιά», ήταν οι αλλαγές στο Δημόσιο.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται ακόμη ανέτοιμο να εκπληρώσει τις μνημονιακές του υποχρεώσεις, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική».
Ειδικότερα, προέκυψε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλους 4.000 υπαλλήλους να ακολουθήσουν τους 21.000 ήδη επιλεγμένους, ώστε να κλείσει το δεύτερο κύμα της κινητικότητας που αποτελεί εκκρεμότητα για το 2014.
Το πρόβλημα είναι ότι οι 4.000 θα πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και μάλιστα 2,5 μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Οπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο είναι πολιτικά μη αποδεκτό για την εύθραυστη ισορροπία της κυβέρνησης. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι οι συμφωνημένες 15.000 απολύσεις υπαλλήλων μέχρι και το τέλος του 2014.
Μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί οι 3.600 απολύσεις και θα πρέπει να αποφασιστούν και να οριστεί χρονοδιάγραμμα για άλλες 11.400. Οπως είναι αυτονόητο και αυτό το μέτρο θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και μόνο με την ανακοίνωσή του.
Με δεδομένες τις -πολιτικές- δυσκολίες άμεσων αλλαγών στο Δημόσιο, η τρόικα επιμένει να πάρει το 100% στις αλλαγές που υποδεικνύονται στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, μετά τη χρήση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Και σε αυτό όμως υπάρχει το πρόβλημα των ενστάσεων που έχουν εγείρει τα συναρμόδια υπουργεία.
Οπως είναι ήδη γνωστό, στην κορυφή αυτού του προβλήματος είναι η σύσταση να πωλούνται εκτός φαρμακείου τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η αλλαγή του καθεστώτος στην πώληση του φρέσκου γάλακτος, αλλά και οι τιμές των βιβλίων.
Η πίεση που ασκείται από τους εκπροσώπους των δανειστών εκπορεύεται από την αντίληψη ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα από τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, αφού πλήττουν συγκεκριμένες -σχετικά ολιγάριθμες- επαγγελματικές ομάδες και θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στις τιμές και άρα στο κόστος ζωής. Γι' αυτό και δείχνουν ανυποχώρητοι στην άμεση εφαρμογή του 100% των αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ.