Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Έρχεται δικαστικός Σεπτέμβρης

  • Written by 

Ιστορία στα δικαστικά χρονικά της χώρας θα γράψει αυτό το φθινόπωρο και οι πρώτοι μήνες του χειμώνα καθώς θα αρχίσουν σημαντικές δίκες που έχουν απασχολήσει πολλάκις και σε έκταση τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δικαιοσύνη αφορά σίγουρα τη δίκη της Χρυσής Αυγής με 78 κατηγορουμένους μέχρι στιγμής, αν και το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για τον οριστικό αριθμό λίγο πριν από την δίκη, όπως επισημαίνει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή της Κυριακής. Η δίκη της Χρυσής Αυγή έχει μεγάλες προκλήσεις αφού πρέπει να βρεθεί ειδικός χώρος – μεγάλος λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους και ιδιαιτέρως ασφαλής. Οι αίθουσες του Εφετείου Αθηνών κρίνονται ανεπαρκείς.

Στο δικαστήριο οδηγείται και η υπόθεση της Proton Bank, με κατηγορούμενους τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στενούς του συνεργάτες και μέλη της διοίκησης της τράπεζας. Σύμφωνα με την Ιωάννα Μάνδρου η υπόθεση αφορά δανειοδοτήσεις, που κρίθηκαν παράνομες, ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα, όταν τον έλεγχό της είχε ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, προς διάφορες εταιρείες δικών του συμφερόντων.

Μέσα στο φθινόπωρο θα αρχίσει και η δίκη με κατηγορουμένους τους ιθύνοντες δύο εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, της Energa και Hellas Power, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για ζημία εκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσαν στο Δημόσιο από την παράνομη παρακράτηση τελών και φόρων που όφειλαν να αποδίδουν.

Ομως περιμένουμε και τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τα εξοπλιστικά και τις μίζες με κατηγορούμενο τον Ακη Τσοχατζόπουλο, μέλη της οικογένειάς του και συνεργάτες του. Μια δίκη που αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Θυμίζουμε ότι η πρωτοβάθμια δίκη επέβαλε βαριές ποινές πολυετούς κάθειρξης, τόσο στον πρώην υπουργό όσο και στους συγκατηγορουμένους του. Την ίδια εποχή θα αρχίσει και η έταιρη δίκη για τα εξοπλιστικά με βασικό εμπλεκόμενο τον Ιωάννη Σμπώκο, στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου στο παρελθόν.

Εντωμεταξύ, αν το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε θα αρχίζει και η συγκεκριμένη δίκη. Θα είναι έτσι η δεύτερη φορά από το 1989 και την δίκη Κοσκωτά που θα δούμε κορυφαίο πρώην κυβερνητικό στέλεχος να παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο.