Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Ανυποχώρητος ο Σαμαρας για το πλεόνασμα

  • Written by 

Ανυποχώρητος και αποφασισμένος αναφορικά με την απόφαση για διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.


Η τρόικα χθες Τρίτη ζήτησε συστολή στη διανομή του πλεονάσματος του 2013, με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύπτει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Όπως γράφει η «Ν» στο σημερινό της φύλλο, το ίδιο στέλεχος ανέφερε επίσης πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα».
Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, οι ελεγκτές κατέστησαν σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014.
Δηλαδή, εάν η τρόικα επιτρέψει τη διανομή π.χ. 1 δισ. ευρώ, το 2014, από το «πλεόνασμα» του 2013, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε των εσόδων, προκειμένου να καλύψει το κόστος και να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2014.
Οπως εξήγησε, δείχνοντας αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, η όποια καταβολή επιδόματος εντός του 2014 θα καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014. Στην παρατήρηση πως «αφού υπάρχει πλεόνασμα», εξήγησε πως «το πλεόνασμα δεν είναι στο ταμείο», αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε δαπάνη θα πρέπει να καταγραφεί.
Οι ελεγκτές δεν πείθονται πως το κόστος των παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ένστολους, συνταξιούχους (όχι σε μακροχρόνια ανέργους και φτωχά νοικοκυριά) θα μπορέσει να καλυφθεί και μέχρι να λάβουν εγγυήσεις αρνούνται να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό.
Κυβερνητικό δίλημμα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε πως τα επόμενα 24ωρα, μέχρι του τουλάχιστον την Κυριακή, θα είναι διλημματικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση.
Διλήμματα που, όπως παραδέχεται, δεν έχουν καμία σχέση με το δίπολο «σύγκρουση» ή «υποχώρηση» στις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά με τελικές αποφάσεις, που σίγουρα «εμπεριέχουν και πολιτικό κόστος» και «απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σουρνάρας προσπάθησε την Τρίτη, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin, να περιγράψει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση. Η όποια συμφωνία, είπε, θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Για τα δημοσιονομικά ζητήματα, ανοιχτά παραμένουν το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Το εσωτερικό ναρκοπέδιο
Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει ότι το προεκλογικό τοπίο στη χώρα μας και η κατάσταση στον έτερο κυβερνητικό πόλο το ΠΑΣΟΚ, είναι πιο «περίπλοκη» από εκείνη των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
Τα «παράπονά» του προς το Μαξίμου για «προσωπικές στρατηγικές» υπουργών και υφυπουργών για να «αποφύγουν το πολιτικό κόστος» είναι γνωστά και διατυπωμένα. Ωστόσο λόγω εξελίξεων τα προβλήματα αυτά, το προσεχές διάστημα, όχι μόνο δεν θα λυθούν αλλά θα ενταθούν.