Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Στην Βουλή οι καταδικασμένοι Χρυσαυγίτες βουλευτές

  • Written by 

Έχει αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφόρίας στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία επί του ανακριτικού αιτήματος για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή και Νίκου Μίχου και των ανεξάρτητων πλέον -πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής- Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.


Οι κ. Γερμενής και Μπούκουρας που είναι παρόντες στη διαδικασία μετήχθησαν στις 12:12 στη Βουλή υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου, όπου κρατούνται.

Τι είπαν οι "Ανεξάρτητοι" Χρυσαυγίτες
Ο κ. Αλεξόπουλος, που παραιτήθηκε από την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής και ο κ. Μπούκουρας που διεγράφη, κάθισαν στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών. Ο κ. Γερμενής κάθισε στα έδρανα της Χρυσής Αυγής. Εκεί τον πλησίασε και τον φίλησε η βουλευτής και σύζυγος του γ.γ. της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια.

"Αστακός" η Βουλή
Αντιδράσεις προκλήθηκαν νωρίτερα στην Ολομέλεια, λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν για τη μεταγωγή των προφυλακισμένων βουλευτών, αφού μεταξύ άλλων επιβλήθηκε έως τις 13:00 απαγόρευση εισόδου πολιτών στο Κοινοβούλιο.
Την αποκάλυψη έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και την επιβεβαίωσε ο προεδρεύων Γιώργος Καλαντζής. Η κ. Φωτίου εξέφρασε τη διαφωνία της για το συγκεκριμένο μέτρο, λέγοντας πως δίνεται κακό μήνυμα στους πολίτες.
Στην απαγόρευση εισόδου αντέδρασε και η Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασιδιάρης είπε: «Κλειδώθηκε η Βουλή και απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες. Αν θεωρείτε ότι είστε χούντα, να το πείτε».

Ηλ. Κασιδιάρης: Εξηγήστε μας τι φοβάστε
«Εξηγήστε μας τι φοβάστε», συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κλείστε το κανάλι της Βουλής και πείτε ότι είμαστε χούντα». Τέλος, ανέφερε ότι ακόμη και οι γονείς του Γ. Γερμενή δεν έχουν δικαίωμα να τον δουν.


Χρ. Αλεξόπουλος: Άργησα να αποστασιοποιηθώ
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Αλεξόπουλος ο οποίος έκανε αυτοκριτική, παραδεχόμενος ότι άργησε να αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή, η οποία, όπως είπε, προέβη σε παράνομες ενέργειες.

Ισχυρίσθηκε πως όταν έγινε η δολοφονία Φύσσα είχε αρχίσει να αποστασιοποιείται, ενώ για το βίντεο της συζήτησης Μπαλτάκου - Κασιδιάρη τόνισε πως «αποδεικνύει ότι υπήρχε κρυφή ατζέντα από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής που αποσιωπούσε από τα μέλη και τους βουλευτές της».
Βουλευτές της Χρυσής Αυγής σήκωσαν τα χέρια τους κρατώντας χαρτονομίσματα, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης φώναξε «άριστα Αλεξόπουλε».
Όσον αφορά την εμπλοκή του στην δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι ήταν εγγεγραμμένος υποστηρικτής, όχι μέλος του κόμματος και ότι δεν υπάρχουν πράξεις ή λόγοι του που να τον συνδέουν με τις κατηγορίες.
Τέλος, υποστήριξε ότι δεν είχε δυνατότητα να παρέμβει όταν έβλεπε παράνομες ενέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι «η Χρυσή Αυγή μετατράπηκε από κατήγορος του συστήματος σε κατηγορούμενη για εγκληματικές ενέργειες».
Χρ. Γερμενής: Μας τιμωρεί το σύστημα

Με επιθέσεις κατά της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεσή του, απάντησε ο κ. Γερμενής στις κατηγορίες για οπλοκατοχή. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από την αίθουσα λίγο πριν τελειώσει την ομιλία του.
«Μας τιμωρεί το σύστημα, μας τιμωρεί η κυβέρνηση, μας τιμωρεί η Ν.Δ. γιατί μας πρόσφεραν το βάζο με το μέλι, το πιάτο της διαφθοράς και τους το πετάξαμε στα μούτρα», είπε ο κ. Γερμενής ισχυριζόμενος ότι «εμείς αποφασίσαμε να τιμήσουμε τους ψηφοφόρους μας, την Ελλάδα, την πατρίδα μας».
Απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Γερμενής τον ρώτησε: «Κοιμάστε άνετα; Δεν έχετε τύψεις για τόσες οικογένειες που έχετε καταστρέψει;». «Θα δούμε μετά τις εκλογές που εμένα θα με στείλουν σε αυτά τα έδρανα και εσάς στο καλάθι των αχρήστων», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι «υπάρχουν σήμερα πολιτικοί κρατούμενοι που δεν διέπραξαν κάποιο έγκλημα όπως μου ομολόγησε η ανακρίτριά μου μετά από επτά ώρες ανάκριση» και υποστήριξε πως η ανακρίτρια του είπε ότι «δεν χρειάζεται να έχετε κάνει κάποιο αδίκημα, αρκεί που είστε βουλευτής της Χρυσής Αυγής».

Με κλάματα η ομιλία του Στ. Μπούκουρα
Με κλάματα μίλησε κ. Μπούκουρας, όταν ήρθε η σειρά του να πάρει τον λόγο
«Δεν θα σας διαβάσω τίποτα από αυτά που έχω γράψει. Ένα ερώτημα θα απευθύνω. Είχα πει στην ανακρίτρια ότι κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής και είμαι πολύ περήφανος. Είμαι λαϊκό παιδί που εργάζομαι από 15 χρονών. Ο πατέρας μου έπαθε καρκίνο και αναγκάστηκα να αναλάβω την οικογένειά μου. Είμαι παντρεμένος με την ίδια γυναίκα από το 1988. Είμαι περήφανος για το γιό μου, που είναι 18 χρονών, για τα παιδιά μου. Τα βλέπω μία ώρα την εβδομάδα και με ρωτάνε "γιατί είσαι στη φυλακή" και δεν ξέρω τι να τους πω. Δεν έχω να τους πω τίποτα. Κάθομαι και τα κοιτάω», είπε ο κ. Μπούκουρας μέσα σε αναφιλητά.

«Στέκομαι όρθιος με ψυχοφάρμακα, δεν το κρύβω» είπε και φώναξε: «Δεν έχω να δώσω μία απάντηση στα παιδιά μου γιατί είμαι εκεί μέσα. Τι να τους πω;».
Ο βουλευτής είπε ότι «έτυχε και έγινα βουλευτής της Χρυσής Αυγής». «Δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι ναζιστής, αγαπάω την πατρίδα μου», φώναξε και πρόσθεσε: «Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας ο Παπανδρέου με έκανε εθνικιστή τότε που έλεγε "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες"».

Αναφερόμενος στην σχέση του με τη Χρυσή Αυγή είπε: «Λυπάμαι γιατί ενώ στη Χρυσή Αυγή έδωσα τίμιο και δημοκρατικό αγώνα, κάποιοι πρώην συναγωνιστές γελάνε και με χλευάζουν».
Όσον αφορά την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νομική αβασιμότητα της κατηγορίας», υποστηρίζοντας ότι οι αρχές βρήκαν κυνηγετική καραμπίνα για την οποία είχε άδεια, η οποία αντί για τρία φυσίγγια που προέβλεπε η άδεια, χωρούσε πέντε φυσίγγια και έτσι την χαρακτήρισαν πυροβόλο όπλο και πολεμικό τουφέκιο.
«Να έχεις το κεφάλι σου ψηλά», φώναξε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης όταν αποχωρούσε, ενώ τον συνεχάρησαν η Ραχήλ Μακρή και ο Παύλος Χαϊκάλης.

Ν. Μίχος: Προσπάθεια σκευωρίας σε βάρος μου
Τέλος, ο κ. Μίχος έκανε λόγο για προσπάθεια σκευωρίας σε βάρος του από παρακρατικές δυνάμεις με προσέγγιση μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν εναντίον του ότι ήταν προστάτης της νύχτας.