Log in
A+ A A-

Ρεπορτάζ του BBC στην χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα

Ρεπορτάζ στην Ελλάδα και την χτυπημένη από την ανεργία πόλη της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το βρετανικό δίκτυο BBC, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής του έρευνας για το πώς αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι.

Στο οδοιπορικό του απεσταλμένου του BBC, Πάτρικ Τζάκσον, εμφανίζονται διάφοροι - κυρίως νεαρής ηλικίας - Έλληνες, ο καθένας εκ των οποίων έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία, με κοινή συνισταμένη τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δεν τους αφήνουν να ορθοποδήσουν.

Μεταξύ των προσώπων που ξεχωρίζουν είναι ένας πρώην επιχειρηματίας, και νυν διανομέας πίτσας, με το όνομα Στέφανος, ο οποίος κάνει απολογισμό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει: Χρωστάει 50.000 ευρώ από την επιχείρησή του, η οποία λύγισε λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως επίσης και άλλες 3000 ευρώ σε ιατρικές δαπάνες, μετά από εγχείρηση αφαίρεσης όγκου στην οποία υπεβλήθη.  Όσο για το πόσα λαμβάνει από την σημερινή του δουλειά; "3,3 ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση", απαντάει προβληματισμένος.

Στο ρεπορτάζ εμφανίζονται ακόμη και πολλοί υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδος από ευρωζώνη, κυρίως άνεργοι ("δεν μπορείς να βάλεις μια γάτα και μια τίγρη στο ίδιο κλουβί", αναφέρει ένας από αυτούς) ενώ εντύπωση έκαναν στον δημοσιογράφο δυο υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, που συνάντησε τυχαία σε ένα καφενείο.

"Δεν συνάντησα τους επιθετικούς άνδρες που έβλεπα στην τηλεόραση, αλλά δύο ηλικιωμένους συνταξιούχους που μεθούσαν με ποτά σε ένα καφενείο και έναν μεσήλικα αγρότη γεμάτο σκοτούρες και εξαγριωμένο με τις χαμηλές τιμές για το γάλα που προσφερόταν για το κοπάδι του", είναι η χαρακτηριστική περιγραφή του δημοσιογράφου.

Πάντως, παρά την κρίση και την δοκιμασία της λιτότητας, εμφανίστηκαν και Έλληνες που εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ευρώπη.  Όπως, για παράδειγμα, ο Σωκράτης.

"Νομίζω ότι πολλοί Έλληνες δε θέλουν να αποδεχθούν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Σε 30 με 40 χρόνια από τώρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ο κόσμος όχι μόνο θα ανέχεται την αλλαγή αλλά θα την προσμένει. Πρέπει να αλλάξουμε", τονίζει.

Μεταξύ άλλων, ο Βρετανός δημοσιογράφος θεωρεί πως υπάρχουν "άνθρωποι που έχουν συνθλιβεί από τη φτώχεια ακόμα παίρνουν στα σοβαρά τις εκλογές της 25ης Μαΐου".