Log in
A+ A A-

Άρθρο του BBC News για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Για την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να διατηρήσει τα κεκτημένα αλλά και την πιθανή έκπληξη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, που θα μπορούσε να είναι το "Ποτάμι", κάνει λόγο στο εκτενές άρθρο του ο ανταποκριτής του BBC News στις Βρυξέλλες, Chris Morris, προειδοποιώντας παράλληλα για την επικείμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στην Ευρωβουλή.

Στο άρθρο του, ο Morris τονίζει ότι η πολιτική στην Ελλάδα έχει γίνει απρόβλεπτη, όπως ήταν φυσιολογικό να συμβεί μετά από μια οικονομική κατάρρευση, όπως αυτή που βίωσε η χώρα.  Κοινή συνισταμένη όλων των εκτιμήσεων όμως είναι, όπως αναφέρει, ότι τα δυο κόμματα που κάποτε χώρισαν την Ελλάδα στα δυο (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καταρρέουν.

"Το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη λύση που μπορεί η επιχείρηση να επιλέξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το αγόρι της αφίσας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές και μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του. Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; ", τονίζει ο δημοσιογράφος του BBC.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Chris Morris αναφέρει και το "Ποτάμι", εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί, τελικά, να είναι η μεγάλη έκπληξη των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, έστω κι αν έγινε πολύ κουβέντα σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την ίδρυση και την απότομη άνοδό του.

"Η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές. Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα."

Παράλληλα, το δημοσίευμα καταλήγει πως, παρά το γεγονός ότι θεωρείται από πολλούς ένα νεοναζιστικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή φαίνεται πως θα καταφέρει να εκλέξει αντιπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς "να δίνει δεκάρα" για την ντροπή που θα αισθανθούν πολλοί Έλληνες για το γεγονός αυτό.