Log in
A+ A A-

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες την Κυριακή

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τους υποψηφίους των Αυτοδιοικητικών Εκλογών στην Ελλάδα, και από τις 7 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος - μεσάνυχτα στη Νέα Υόρκη) ανοίγουν οι κάλπες για την εκλογή των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Οι εκλογές αυτές έχουν έντονο ενδιαφέρον αφού, εκτός από το μήνυμα που θα στείλει η κάλπη για την διαμόρφωση του γενικότερου πολιτικού σκηνικού (σ.σ. εκτιμάται ότι, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ίσως οδηγήσουν σε πρόωρες εθνικές εκλογές), υπάρχουν και δεδομένα για τα οποία, ακόμη και οι δημοσκόποι, αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις: 1) Η έλλειψη ξεκάθαρου κομματικού χρήσματος, ιδίως σε κάποιους Δήμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σχετικός κατακερματισμός δυνάμεων 2) Η συμπεριφορά παλαιότερων κομματικών μηχανισμών.  Π.χ. το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει συρρικνωθεί σε εκλογική δύναμη, εξακολουθεί να έχει υποψηφίους προερχόμενους από αυτό - ιδίως σε κάποιες Περιφέρειες - που έχουν βλέψεις νίκης, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει σε όλες τις περιπτώσεις την δυναμική που δείχνει σε κεντρικό - εθνικό επίπεδο. 3) Το πώς θα λειτουργήσουν στο κριτήριο της ψήφου, αλλά και την συμμετοχή, το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν φτάσει σε αριθμό - ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, για τις Περιφερειακές εκλογές υπάρχουν 104 συνδυασμοί για 13 Περιφέρειες ενώ, για τις Δημοτικές, 1441 υποψήφιοι για 325 Δήμους.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.