Log in
A+ A A-

Μικρά κόμματα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκτός από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την κατά πολλούς διάσωση της Ελιάς και την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ, οι φετινές ευρωεκλογές παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά τα μικρά κόμματα, καθώς και εκεί σημειώθηκαν εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές.  Διαβάστε την ανάλυση του thetoc.gr.

Οι κερδισμένοι

ΛΑΟΣ

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ φαίνεται πως κάνουν «comeback» στις πολιτικές εξελίξεις. Μετά το απογοητευτικό 1,58% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2012, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός συγκέντρωσε το 2,70% των ψήφων, τερματίζοντας όγδοος.

Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες

Θετικά είναι τα μηνύματα της κάλπης και για τους Ελληνες Ευρωπαίου Πολίτες του ελληνογερμανού και πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, στην παρθενική του εμφάνιση στην Ελλάδα. Αν και το κόμμα του δεν είχε πολύ χρόνο ζωής μέχρι τις ευρωεκλογές, τερμάτισε 9ο στις ευρωεκλογές με 1,44%, αφήνοντας μάλιστα πίσω του την ΔΗΜΑΡ.

Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό

Στο νεοσύστατο κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, καθώς τα στελέχη του κόμματος περίμεναν μεγαλύτερα ποσοστά. Ωστόσο δεδομένης της πόλωσης και τον κατακερματισμό των ψήφων της Δεξιάς, το 1,04% που συγκέντρωσε η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό δεν είναι απογοητευτικό.

Κόμμα κυνηγών

Τέλος, κερδισμένο βγαίνει και το κόμμα των Κυνηγών, το οποίο δεν κατήλθε στις εθνικές εκλογές του 2012, ωστόσο τώρα συγκέντρωσε το 1%.

Οι χαμένοι

Γέφυρες

Ο συνασπισμός του κόμματος του Θάνου Τζήμερου και της Δράσης, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς δεν κατάφερε να περάσει τον «κάβο» του 1% και έμεινε με 0,9%.

Οικολόγοι Πράσινοι

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή και στον α' γύρο των εθνικών εκλογών του 2012 δεν μπήκαν στο παρά πέντε στη Βουλή. Ωστόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι παρά την συμπόρευση με το κόμμα των Πειρατών πήραν μόλις το 0,9%.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αν και στις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι ξεπερνούσε το 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν τέλει συγκέντρωσε μόλις το 0,72%.

Σχέδιο Β'

Τα ίδια και χειρότερα για το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου, το οποίο αν και φαινόταν ότι προσεγγίζει το 1%, τελικά έμεινε πολύ πίσω, με ποσοστό 0,2%.

thetoc.gr