Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Το Ακροπολ γίνεται χώρος πολιτισμού

  • Written by 

Ένας ανεκτίμητος αθηναϊκός θησαυρός αξιοποιείται. Το διατηρητέο κτήριο και πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» αναμένεται να αποδοθεί σε χρήση, στο τέλος του 2015.

Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο κτήριο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. «Το έργο εκτελείται σε πλήρη εξέλιξη και πηγαίνει με πολύ καλούς και γρήγορους ρυθμούς», επισήμανε η κα Μενδώνη, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στο χώρο με τη γενική διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, Ευγενία Γατοπούλου, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη.

Τέχνες και πολιτισμός βρήκαν την Στέγη τους

Το κτήριο του «Ακροπόλ Παλάς» θα στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες και όχι δημόσιες υπηρεσίες, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ. Ως προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης έχει οριστεί η 29η Μαΐου 2015.

Το διατηρητέο (από το 1991) κτήριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το ΥΠΠΟΑ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίηση της οριστικής μελέτης, τροποποίηση που συζητήθηκε από το ΚΣΝΜ.

Η τροποποίηση αφορά σε νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των καθαιρέσεων που έγιναν έπειτα από την πυρκαγιά. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε ημικατεστραμμένος δομόλιθος, που φέρει εγχάρακτη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα του κτηρίου, Σωτήρη Μαγιάση, και προτείνεται η διατήρηση και ανάδειξή της.

Επίσης, η τροποποιημένη μελέτη διορθώνει και σοβαρές αστοχίες της εγκεκριμένης από το ΚΣΝΜ το 2008 οριστικής μελέτης, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εγκεκριμένη μελέτη αναφερόταν σε ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ, με διαστάσεις που δεν ικανοποιούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Επίσης, ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης μέχρι τον 5ο όροφο, ενώ η τουαλέτα για τα ΑΜΕΑ θα κατασκευαστεί στον 6ο όροφο. Στην τροποποιημένη μελέτη προτείνεται για το συγκεκριμένο θέμα δύο άλλοι ανελκυστήρες να μετατραπούν σε μονό ανελκυστήρα μεγαλύτερων διαστάσεων για να εξυπηρετεί ΑΜΕΑ, που θα εξυπηρετεί το κοινό από το υπόγειο ως τον 7ο όροφο.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης τροποποίησης της οριστικής μελέτης. Επίσης, ενέκριναν ομόφωνα την προμελέτη φωτισμού του μνημείου. Η ανάδειξη του πρώην ξενοδοχείου στη γωνία των οδών Πατησίων και Αβέρωφ, απέναντι από την Τοσίτσα, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρώτο Μουσείο της χώρας, θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της περιοχής που υποβαθμίζεται μαζί με τις αρχιτεκτονικές ομορφιές της.