Log in
A+ A A-

Ανασχηματισμός: Αυτοί που φεύγουν, αυτοί που μένουν

O χρόνος μετράει αντίστροφα για την οριστικοποίηση του ανασχηματισμού και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε «ανοικτή γραμμή» τις τελευταίες δύο ημέρες για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο όλοι αναμένουν να ανακοινωθεί ώστε να δοθεί και ένα τέλος στην παράλυση της κυβέρνησης.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος ...κληρώνει

Πολλοί υπουργοί έχουν ενημερωθεί να βρίσκονται σε ...απόσταση αναπνοής από την Αθήνα
Η ημέρα ανακοίνωσης του νέου σχήματος δεν έχει αλλάξει, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το ΤheΤΟC.gr και τοποθετείται για αύριο, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, εκτός και εάν σήμερα έως αργά το βράδυ υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και δοθεί μια μικρή παράταση 24 ή 48 ωρών.

Πάντως, ήδη έχουν ενημερωθεί πολλοί υπουργοί να βρίσκονται σε... «απόσταση αναπνοής» από την Αθήνα, έχει υπάρξει επικοινωνία με την Αρχιεπισκοπή για την ορκωμοσία, ενώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εάν υπάρξει μικρή παράταση αυτή θα οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του, ο οποίος έχει να λύσει διάφορα εσωκομματικά ζητήματα και να δει καλύτερα ποια στελέχη θα εντάξει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι και εκλογικό.

Ξεκάθαρη η κατάσταση στη Ν.Δ.

Από την άλλη πλευρά στη Ν.Δ., η κατάσταση, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο και διάφορες επαφές και επικοινωνίες που έχουν γίνει, είναι πιο ξεκάθαρη. Ο πρωθυπουργός ήταν χθες Σάββατο επί αρκετές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε εκτενή συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη και τον διευθυντή του, Κώστα Μπούρα.

Δεδομένη είναι η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ για τον διάδοχό του λέγεται πως θα είναι πολιτικό πρόσωπο από τον κεντροδεξιό χώρο
Η μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ένα θέμα που θα κλείσει οριστικά απόψε τη νύχτα, αφού έχουν προηγηθεί κάποιες επαφές, ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το δεδομένο είναι η μετακίνηση του νυν υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το μόνο στίγμα που δίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως ο διάδοχός του θα είναι πολιτικό πρόσωπο που θα συμβολίζει τη μεταμνημονιακή εποχή και θα προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο.

Τα ονόματα που ακούστηκαν

Αυτό το πρόσωπο είναι σίγουρο πως δεν θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία συναντήθηκε προχθές το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός στην πατρική του οικία στην οδό Μουρούζη. Εξάλλου η κυρία Μπακογιάννη έχει στόχο να είναι η επόμενη Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ονόματα που διακινήθηκαν ήταν πολλά τις τελευταίες ημέρες, όπως του Νίκου Δένδια, του Μάκη Βορίδη, του Χρήστου Σταϊκούρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και του Σταύρου Δήμα που παρατηρεί από απόσταση τα δρώμενα και δεν έχει επιδίωξη να επανέλθει στη μάχιμη πολιτική, δηλαδή συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα γίνεται μεγάλη συζήτηση και τα σενάρια είναι πολλά για το ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στο νέο σχήμα, ενώ πάντα παίζουν ρόλο και οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής.

Οι σταθεροί και τα ...ερωτηματικά

Μόνοι σταθεροί στην κυβέρνηση, είναι εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σίγουροι στις θέσεις τους, καθώς τους έχει διαμηνυθεί σχετικώς, είναι ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Στο σχήμα παραμένουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας για τους οποίους υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το που θα τοποθετηθούν, εκτός και εάν παραμείνουν στις θέσεις τους, κάτι που έχει λίγες πιθανότητες. Εκτός σχήματος πιθανότητα θα βρεθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης και στην κυβέρνηση θα εισέλθει, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο Μάκης Βορίδης.

Στην κυβέρνηση παραμένουν Κ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας. Εκτός σχήματος θα βρεθεί ο Α. Γεωργιάδης, ενώ φαίνεται πως μπαίνει στην κυβέρνηση ο Μ. Βορίδης
Το υπουργείο Εργασίας μάλλον θα το αναλάβει το ΠΑΣΟΚ και ο νυν υπουργός Γιάννης Βρούτσης ίσως βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Εκτός σχήματος, ενδέχεται να είναι οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης και Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ενώ φαίνεται ότι την ύστατη στιγμή κέρδισε την παραμονή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ερωτηματικό υπάρχει με τους υπουργούς Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο που έχουν πολλούς εσωκομματικούς εχθρούς, με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και με τον Κωστή Χατζηδάκη που φαίνεται ότι φεύγει από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Χώρος στους ...νέους

Σε επίπεδο υφυπουργών θα γίνουν πολλές αλλαγές και θα δοθεί χώρος σε νέα στελέχη της Ν.Δ., ενώ από το ΠΑΣΟΚ σίγουρος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και υποψήφιοι για συμμετοχή στο νέο σχήμα είναι οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη, Παντελής Καψής και Χρήστος Γκόκας.

thetoc.gr