Log in
A+ A A-

ΕΡΤ: Ένας χρόνος από το λουκέτο - Δείτε τα Βίντεο

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013, όταν, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε στην οριστική αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους, προκειμένου να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ανακοίνωση είχε γίνει από τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος, χρησιμοποιώντας σε κάποια σημεία σκληρή φρασεολογία, ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα οι πομποί της ΕΡΤ θα κατέβαιναν οριστικά.

Η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των εργαζόμενων στην ΕΡΤ, οι οποίοι, με έκτακτα δελτία, τρέιλερ και παρεμβάσεις κάλεσαν το κοινό να τους συμπαρασταθεί και να αποτρέψει το λουκέτο στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.  Το κάλεσμα αυτό έπιασε τόπο και, πέριξ των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άτομα, ενώ οργανώθηκαν κινητοποιήσεις και συναυλίες καλλιτεχνών που έσπευσαν στο σημείο.

Την ίδια στιγμή, από τα στούντιο της ΕΡΤ περνούσαν κορυφαία πολιτικά στελέχη, προερχόμενα από την αντιπολίτευση, ενώ λίγο αργότερα στον χώρο βρέθηκαν και πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.  Μάλιστα, η εικόνα της ΕΡΤ "πάγωσε" για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό αέρα όταν προχωρούσε σε δηλώσεις ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ το "μαύρο" μπήκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανταποκριτή της Ηλείας, Γιώργο Μαρινόπουλο.  

Ξημερώματα 12ης Ιουνίου, το σήμα της ΕΡΤ κόπηκε, όμως, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επανεμφανιζόταν, αφού οι εργαζόμενοι παρέμεναν στο σημείο και εξέπεμπαν πρόγραμμα.  Στον αντίποδα, το κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αποτέλεσε και το "κύκνειο άσμα" της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού ήταν και η τελική αφορμή για την απόσυρση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που, παρά τα όσα ακούστηκαν για πιθανή αποχώρηση και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρέμεινε στην Κυβέρνηση.

Το νέο σκηνικό στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση άρχισε να διαμορφώνεται μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που, ουσιαστικά, άσκησε πιέσεις στην Κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει το "μαύρο" από τις κρατικές συχνότητες.  Έτσι, αποφασίστηκε, προσωρινά, να εκπέμψει ένας μεταβατικός τηλεοπτικός σταθμός, με τον απλουστευμένο τίτλο ΔΤ (Δημόσια Τηλεόραση).

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ΔΤ προχώρησε σε στοιχειώδεις προσλήψεις - με κύριο target group τους υπαλλήλους της πρώην ΕΡΤ - και άρχισε να εκπέμπει πρόγραμμα, αρχικά από τα παλιά στούντιο της ΕΤ1, καθώς το Ραδιομέγαρο εξακολουθούσε να τελεί υπό κατάληψη, που διαλύθηκε οριστικά με εισβολή των ΜΑΤ το φθινόπωρο του 2013.

Πάντως, το λογότυπο και το όνομα της Δημόσιας Τηλεόρασης παρέμειναν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα στις οθόνες, αφού το brandname του νέου φορέα (ΝΕΡΙΤ) έκανε πρεμιέρα στις 4 Μαϊου.

Εκτός από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ που εντάχθηκαν στη ΝΕΡΙΤ, υπάρχουν κάποιοι που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς, διατηρώντας μέχρι σήμερα μια "ανεπίσημη" μορφή της παλιάς κρατικής ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ OPEN - www.ertopen.com ) Παράλληλα, σε λειτουργία παραμένουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ αλλά και η ΕΡΤ3, που εξακολουθεί να προβάλει πρόγραμμα από την Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί που συμμετέχουν στην ertopen θεωρούν ότι, αργά ή γρήγορα, η αντίδρασή τους θα πιάσει τόπο. Ρεαλιστική προσέγγιση ή ευχολόγια;  Ο χρόνος θα δείξει.