Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Μάχη χαρακωμάτων για τους Διοικητικούς στα ΑΕΙ

  • Written by 

Η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, αλλά το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Και η διαθεσιμότητα φαίνεται να οδηγεί στα άκρα την κόντρα ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας τριγμούς στο νέο υπουργικό σχήμα και ερωτηματικά για την επιλογή προσωπων.

Στο επίκεντρο η απόφαση για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Με τροπολογία, παρατείνεται από την Κυριακή η 8μηνη εφεδρεία των πρώτων 341 έως την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στους δύο υπουργούς.

Το κλίμα πάντως είναι εκρηκτικό σύμφωνα με την «Καθημερινή». «Δεν είναι πολιτικός... αν θέλει να υλοποιήσει αυτά που λέει, να τα εφαρμόσει στην εταιρεία που δούλευε», σημείωναν την Παρασκευή συνεργάτες του κ. Λοβέρδου για τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ισιρροπιες».

Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη υπενθυμίζονταν σειρά δηλώσεων του κ. Λοβέρδου, επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, όταν ο τότε υπουργός Υγείας σημείωνε ότι «ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων που ταλαιπωρούν 10 εκατ. πολίτες, με τη βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν».

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνεται να εννοηθεί ότι ο αριθμός των διοικητικών που θα επαναπροσληφθούν μπορεί να αυξηθεί από 500 σε 600, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτηση του υπουργείου Παιδείας για την απορρόφηση 880 υπαλλήλων.

Πολλοί θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτής της κόντρας θα καθορίσει και την πορεία της κυβέρνησης, καθώς γίνεται στο φόντο της διαφαινόμενης πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να θέσει υπό αμφισβήτηση την απόλυση 7.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει ουσιαστικά την εκ νέου διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου μνημονιακού στόχου. «Πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων», είπε- σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες τους.

Με αφορμή τη σύγκρουση μεταξύ των δύο υπουργών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως ο κ. Λοβέρδος έχει απόλυτο δίκιο, καθώς βρήκε έτοιμο το οργανόγραμμα των περιπου 880 ατόμων που προετοίμασε ο προκάτοχός του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αγνόησε πλήρως.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη άφηναν αιχμές και για τη διαχείριση του θέματος των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, κρίνοντας ότι οι συνολικοί χειρισμοί ήταν ατυχείς.

Λοβέρδος:  χρειάζομαι χρόνο
Στο θέμα της διαθεσιμότητας αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου ο κ. Λοβέρδος. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν απειλεί με παραίτηση, αλλά τόνισε πως χρειάζεται χρόνο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις μέσα σε λίγες ώρες.

Γεωργιάδης: Αδιανόητη η υποχώρηση της κυβέρνησης
Την ίδια ώρα, μιλώντας επίσης σε τηλεοπτικό κανάλι, ο Αδωνις Γεωργιάδης διεμήνυε πως είναι αδιανόητο το ενδεχόμενο υποχώρησης της κυβέρνησης στο ζήτημα της διαθεσιμότητας. Οπως υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, οι μεταρρυθμίσεις είναι η μοναδική επιλογή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα διαλυθεί η χώρα και θα πέσει η κυβέρνηση.